Paragh Györgyöt javasolják rektornak

A Debreceni Egyetem (DE) szenátusa Paragh György orvosprofesszort javasolja az intézmény rektorának, erről a testület értesíti a fenntartót, az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

A szenátus a minap zárt ülésen szavazott a következő rektori ciklusra pályázókról, és egyúttal rangsorolta a jelölteket. A szavazáson Fábián István, az egyetem jelenlegi rektora – korábbi közlésünkkel ellentétben – nem harmadik, hanem második lett. A szenátusi voksolás eredménye szerint Paragh György pályázata 45 igen és 17 nem voksot kapott 12 tartózkodás mellett, míg Fábián István pályázatát 39-en támogatták 25 nem voks ellenében, 10 tartózkodással.

A harmadik Szilvássy Zoltán lett 32 igennel, 38 nemmel, 4 tartózkodással. Az eredmény kihirdetése után Fábián István visszavonta a pályázatát, így ezek után a szenátus más csak a másik két jelölt pályázatát rangsorolta, e szerint az első helyre Paragh György került 66,2 százalékkal, míg Szilvássy Zoltán 33,8 százalékot ért el.

A történtekről Fábián István közleményt adott ki, amelyben így fogalmaz: „Az egyetem akkor tud jól működni, ha legitim, egyértelmű szavazataránnyal és egyértelmű többséggel támogatott vezetője van. A mai helyzetben fontos, hogy a szenátus megfelelő legitimitást adjon első számú vezetőjének. Az elmúlt időszakban sok olyan impulzus ért, ami arra utal, hogy ezek az alapelvek nem mindig érvényesülnek maradéktalanul.”

A közlemény ezzel zárul: „Felelősen gondolkodó egyetemi vezetőként nem tehettem mást, mint hogy visszavonom pályázatomat annak érdekében, hogy a szenátus Paragh György rektori pályázatát egyértelműen támogassa.” 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.