Pár nap és újra kapható az gyermekeknek való influenza vakcina

A jövő hét elejétől ismét kapható lesz a gyógyszertárakban kisgyermekeknek való, influenza elleni oltóanyag - közölte az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) csütörtökön az MTI-vel.

A hét elején a Kossuth Rádió adta hírül, hogy a patikákban hiánycikk a kifejezetten kisgyerekeknek való, influenza elleni kombinált oltóanyag. A gyártó cég, a Sanofi vezetője azt mondta: valóban elfogytak a Magyarországra behozott készletek, utánrendelni pedig nem érdemes, mert a gyártás legalább hat hónapig tart.

Az OGYI a csütörtökön megkapott kérelmet - tekintettel az influenzaszezonra - soron kívül elbírálta, és engedélyezte a Vaxigrip Junior külföldről behozott injekcióinak forgalomba hozatalát.

"A forgalomba hozatali engedély jogosultjának tájékoztatása szerint a vakcina a jövő hét elejétől ismét kapható lesz a gyógyszertárakban" - tették hozzá.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdai közleményében hangsúlyozta: továbbra is azt javasolják, hogy a 6-36 hónapos gyermekeknek is kérjék a szülők az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól. Hangsúlyozták, hogy különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabb gyermekeknek, de őket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

Korábban az is kiderült, hogy az influenza elleni egyetlen támogatott, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, mivel ennek a forgalmazását a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy hatféle háromkomponensű szezonális oltóanyag is vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintért.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága közölte: az állam a kockázati csoportba tartozók (65 év felettiek, krónikus betegek) részére a háziorvosi szolgálaton keresztül ingyenesen biztosítja a szezonális influenza elleni vakcinát, 1,3 millió adagot. A tárca is megerősítette, hogy a gyógyszertárakban több, szezonális influenza elleni vakcina is kapható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.