Papp Magor: ijesztő, hogy a kezdő orvosok 40 százaléka külföldre igyekszik

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Ma Reggelben azt mondta: havi nettó kétszázezer forintért lehetne itthon tartani a kezdő orvosokat.

A kormánynak azonnal lépnie kell, mert különben soha nem látott orvoshiány lesz Magyarországon - mondta Papp Magor a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

A fiatal orvosokat tömörítő szervezet nemrég egy friss felmérést készített az orvosi egyetemeken 2011-ben végző fiatalok között. A körvélemény-kutatásból kiderült, hogy az végzős orvosok egyharmada bizonytalan abban, belép-e a szakorvosképzésbe Magyarországon; a szövetség elnöke, Papp Magor szerint a kormánynak azonnal lépnie kell, ha itthon akarja tartani a fiatalokat, sokan ugyanis az év végét sem várják meg, és külföldre mennek.

Papp Magor szerint havi nettó kétszázezer forintért itthon lehetne tartani a rezidenseket, ez pont a duplája annak, amennyit most kapnak a kezdő orvosok - tette hozzá a rezidensszövetség elnöke. Papp Magor úgy véli, ma Magyarországon nincs megbecsülve az orvosi szakma, egy kezdő orvos annyit keres, mint egy segédmunkás. A pályakezdő orvosok, ha elmennek Németországba vagy Angliába dolgozni, akkor az itthoni bérének az ötszörösét keresheti meg. Az persze esélytelen, hogy a magyar fizetések versenybe szálljanak ezekkel a külföldi bérekkel.

A szövetség elnöke szerint igen ijesztő az, hogy hat év kemény tanulás után, a magyar kezdő orvosok 40 százaléka menne külföldre dolgozni. Olyan szinten felgyorsult az orvosok migrációja, hogy évente 1500 fővel csökken az aktív orvosok száma Magyarországon. Jövőre nem lesz, aki ellássa a betegeket.

Arra a kérdésre, hogy keresik-e a kezdő orvosokat Papp Magor a Ma Reggelben azt mondta: nagyon sok kezdő orvosi állás van ma Magyarországon, jóval több, mint az előző években. A meghirdetett állások alig egyharmadát fogják betölteni, a többi üresen fog maradni. Egy korábbi MTI-nek adott nyilatkozatában Papp Magor azt mondta: "felmondólevelét" már ő is letétbe helyezte.

(hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.