Papp Magor politikai kalandor, Szilvási demagóg

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez Szilvási István küldött, a Magyar Orvosi Kamara egykori alelnöke a tagdíjemelés körülményei miatt. A köztestület szombati küldöttgyűlését indulatos hozzászólások tarkították: így például a teremből kiszűrődő vitában Papp Magort politikai kalandornak, Szilvási Istvánt demagógnak nevezték. A tagdíjemelésről való tájékoztatót is magába foglaló elnöki beszámolót viszont a küldöttek 86 százaléka támogatta. Januártól havi 1700 forint helyett immár 2300 forint kamarai tagdíjat fizethetnek az orvosok.

Bár a küldöttgyűlést megelőző délután arról számolt be több hírportál, hogy az orvosi képviseletek – köztük a Magyar Rezidens Szövetség és a Kasszaorvosi Szervezet – képviselőinél kicsapta a biztosítékot a kamara vezetőinek terve a 35 százalékos tagdíjemelésről, a fordulat egyelőre elmaradt. A rendezvény előtti napon a rezidensek közleményben is kérték küldött-társaikat, hogy akadályozzák meg a kamarai tagdíj botrányos mértékű emelését, illetve a MOK vezetőségétől követeljen meg egy minden orvos számára hozzáférhető részletes pénzügyi beszámolót. A szövetség még pénteki közleményében kilátásba helyezte, hogy akár vészforgatókönyvet is életbe léptetnek, amely akár a MOK-ból való időszakos, tömeges kilépést is maga után vonhat, amíg ezt az állapotot nem rendezik.

A rezidensek módosítottak volna az alapszabályon is, amely nyomán most nem a küldöttgyűlés, hanem annál jóval szűkebb vezetői testület privilégiuma a tagdíjemelésről döntést hozni. A módosító javaslatuk viszont a plénum elé sem kerülhetett, mert a szabályok szerint a küldöttgyűlést megelőzően 15 nappal tehettek volna erre javaslatot, csakhogy a kiküldött meghívó és a fórum időpontja között alig 12 nap maradt. A Kasszaorvosi Szövetség pedig szombaton reggel a sajtónak jelezte: csatlakoznak a Magyar Rezidens Szövetség felszólításához. Ők is átlátható gazdálkodást követeltek, valamint jelezték azt is, nem támogatják a kamarai tagdíjemelését. S ha az pénzügyi segítséget jelent a köztestületnek, lemondanak a kamarai lapról, hogy az előállítási költségeket a kamara céljaira fordíthassák.

Éger István, a kamara elnöke benn a teremben mintegy másfél órás beszédet tartott, s ebben egyebek mellett kitért a kamarai újságra is. Mint mondta, a lap népszerű a tagság körében, ezt kutatás is bizonyítja. Ráadásul a havi újság egy példányának előállítási költsége mindössze 150 forint. Lapunknak az elnök később a kamarai tagdíj emelését azzal indokolta, hogy míg a kamara első évtizedében 300 százalékkal emelkedett a tagdíj, az elmúlt kilenc évben 35 százalékkal, de legfeljebb 50 százalékkal. Hozzátette: elmondtam a küldötteknek is, hogy minderre azért van most szükség, mert a kamara fenntartási költségei emelkedtek. A szakértőtől a jogászokig szinte mindenkinek a díja nőtt, csak az inflációs veszteség 60-65 százalékos. Miközben a köztestület rendre bővíti a tagi szolgáltatások körét, így januártól komplex szakmai, gyógyszerfelírást támogató programot vásárol tagjainak.

Az elnöki beszámolót indulatos hozzászólások követték: volt, aki Éger Istvánt és a tagdíjemelést vette védelmébe, mások a "lázadókra" – Szilvásira és a rezidensszövetség elnökére – találtak jelzőket. Míg az előbbit demagógnak, Papp Magort valaki politikai kalandornak titulálta. Mindenesetre Szilvási István nem kapott lehetőséget arra, hogy egy adattárolóját a kivetítő számítógépbe helyezve érveljen: miért tartja törvénysértőnek az emelés módját.  

Szilvási István lapunknak azt mondta: a MOK-nál a tagdíjak emeléséről egy harminctagú testület, a Területi Szervezetek Tanácsa dönt, amelyben a megyei szervezetek elnökei, a fogorvosokat összefogó szervezet elnöke és a MOK elnöke ül. Ők nemcsak a tagdíjakról, hanem saját tiszteletdíjukról is döntenek. Miközben a kamarákról szóló törvény szerint ezt az alapszabályban kellett volna oly módon rendezni, hogy a küldöttgyűlésnek legyen joga ilyen pénzügyi kérdésekben dönteni. A kamara egykori alelnöke azt sem értette: miért van szükség az emelésre, ha a köztestület számláján most 670 millió forint fel nem használt pénz van, és csak a kamatbevétel 60 millió forint.

Éger István viszont kitartott amellett, hogy a tagdíjemelésről szóló döntés jogszerű, hiszen 2011-ben a küldöttek 90 százaléka megszavazta azt az alapszabályt, amely a Területi Szervezetek Tanácsára bízza a tagdíjak megállapítását.

A kamara elnöke visszautasította azt az állítást, hogy a testület tagjai tulajdonképpen a saját fizetésük emeléséről döntenek. Éger István azt mondta: "a tagság által választott területi vezetők nem fizetésért, hanem szerény tiszteletdíjért dolgoznak".

A küldöttközgyűlés után Éger István elnök a Népszabadságnak nyugtázta, hogy a kamarai küldöttgyűlés eredményes volt, mert a küldöttek nagy többsége elfogadta a tagdíjemelést is tartalmazó beszámolót. „Maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, és a kamara működése a továbbiakban is törvényesen biztosított.”

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke távozóban csak annyit mondott: hiányérzetem van, mert nem sikerült minden kérdést tisztázni. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a következő lépés, azt felelte: átgondoljuk, mit lehetne tenni, a következő hetekben több fórum is lesz. Azt érezzük, hogy a tagságnak nincs megfelelő beleszólási lehetősége a kamara döntéseibe, és emiatt a fiatal orvosok elégedetlenek, miközben érdemi válaszokat ma sem kaptam a kérdéseinkre.

Az újonnan megbízott 32 kórházigazgató szombaton vette át öt évre szóló kinevezési okiratát az emberi erőforrások miniszterétől
Az újonnan megbízott 32 kórházigazgató szombaton vette át öt évre szóló kinevezési okiratát az emberi erőforrások miniszterétől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.