Papp János szelleme vagy a sötét ötvenes évek?

A Fidesz szerint Papp János egykori kommunista párttitkár szelleme kopogtat Veszprém ajtaján. Az MSZP, a DK és az Együtt által létrehozott Demokraták Veszprémért önkormányzati frakció viszont úgy érzékeli: „Az ötvenes évek sötét árnya kísért" a városban.

A veszprémi önkormányzat csütörtöki ülésén valószínűleg leváltja Katanics Sándort, a Demokraták Veszprémért frakció tagját a közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöki posztjáról. Eltávolítását a Fidesz tagjai kérik a polgármestertől. Szerintük Katanics méltatlannak bizonyult erre a funkcióra, mert büntetőeljárást kezdeményezett egy veszprémi civil ellen.

Úgy tudjuk, a „civil" egy, a Fideszhez közel álló vállalkozó, aki a Hangvilla nevű kultúrlétesítmény tulajdonosa. Katanics az épület felújítása során szabálytalanságokról beszélt, illetve más ügyeket is nyilvánosságra hozott. A vállalkozó olyan megjegyzést tett rá, amely a pénzügyi bizottság elnökének megítélése szerint súlyosan a becsületébe gázolt, ezért fordult magánemberként a bírósághoz. Az igazságszolgáltatás végül nem adott elégtételt neki, mondván, a közszereplőnek többet kell eltűrnie, mint más polgárnak. Úgy tudjuk azonban, hogy eljárási hibákra való hivatkozással felülvizsgálati kérelmet nyújt be, ennek a határideje még nem járt le.

A Fidesz mindenkit arra buzdít, hogy mondja ki bátran a véleményét, nem lesz semmi bántódása. Ezért akarják megvédeni a civil vállalkozót is, mondták sajtótájékoztatójukon, ahol az a mondat is elhangzott: „Papp János egykori kommunista párttitkár szelleme kopogtat Veszprém ajtaján, de mi, a jobboldali többség tagjai nem engedjük be."

Amíg a Fidesz Papp Jánost emlegeti, addig a Demokraták Veszprémért frakció vezetője, Hartmann Ferenc úgy érzékeli: „Az ötvenes évek sötét árnya kísért Veszprémben." Nemtelennek, erkölcstelennek tartja a képviselő eltávolítására tett kísérletet. Utalt arra: A képviselő elnöki pozícióból történő leváltásával a Fidesz durván felrúgja az önkormányzati bizottsági struktúráról és személyi összetételéről született megállapodást is. Hangsúlyozta, hogy már e megállapodás idején is folyamatban volt a per, melyről a fideszesek akkor is tudtak.

Hartmann hivatkozott az önkormányzati törvényre, mely meghatározza, milyen esetben válik valaki méltatlanná. Ezek között nem szerepel, hogy a pénzügyi bizottság elnöke nem fordulhat a bírósághoz magánemberként, saját becsülete megvédésének az érdekében.

Porga Gyula veszprémi polgármester levélben kérte fel Hartmann Ferenc frakcióvezetőt, hogy jelöljön mást Katanics helyett az elnöki tisztségre.

– Ezt nem tehetem meg, hiszen akkor elismerném Katanics méltatlanságát, a Fidesz alaptalan vádjait, s hitelesíteném a Fidesz által visszahozott sötét ötvenes évek gyakorlatát – fogalmazott érdeklődésünkre a frakcióvezető.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.