Papírforma: Farkas Flórián az OCÖ elnöke

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, romaügyi miniszteri biztost, a kisebbségi választások győztes szervezete, a Lungo Drom vezetőjét választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselő-testülete csütörtöki alakuló ülésén.

Az 53 tagú testület megjelent 52 képviselője a Duna Palotában történt mandátumátvétel után tartott zárt alakuló ülést, melyen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották meg vezetőnek Farkas Flóriánt. A testületben a január 9-ei elektori voksolás eredményeként a Lungo Drom kapott többséget, és 37 képviselőt delegálhatott, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) 16 mandátumot szerzett.

Szavazás az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülésén
Szavazás az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülésén a Dunapalotában. 2011.01.20. Fotó: Móricz Simon

Az alakuló ülésen csak Kolompár Orbán nem vett részt, mert az ellene folyó bírósági ügy tárgyalásán kellett megjelennie Kecskeméten. (A Kolompár Orbán és társai ellen még 2009-ben, a Kecskeméti Városi Bíróságon indított eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével és a számvitel rendjének megsértésével vádolja az ügyészség.)

Kolompár Orbán szerdán az MTI-nek azt mondta: sem az ellene folyó büntetőeljárást, sem az OCÖ munkáját nem akarja akadályozni, ezért úgy döntött, hogy az alakuló ülés összehívása miatt nem kéri a tárgyalás elhalasztását a bíróságtól, és mandátumát is csak egy későbbi időpontban veszi át. Hozzátette: erről egyeztetett az Országos Választási Iroda vezetőjével is.

Az OCÖ  az eskütétel és a napirendi pontok elfogadása után 52 igen szavazattal négy évre választotta elnöknek Farkas Flóriánt, aki 1995 és 2002 között, két egymást követő cikluson át már vezette az országos önkormányzatot. Egyhangú szavazással megválasztották a testület elnökhelyetteseit is. A közgyűlés 52 szavazattal döntött arról is, hogy Bozó Krisztinát, az OCÖ hivatalvezetőjét azonnali hatállyal felmenti, és ideiglenesen Dobóvári Ildikót, az OCÖ korábbi hivatalvezetőjét bízza meg a feladat ellátásával, és az átadás-átvételt még a nap folyamán elkezdik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.