Papcsák feljelent, a CivilMédia aggódik

Nem tűri az igaztalan bántásokat Papcsák Ferenc, és ezért internetes kommentelők ellen feljelentést tett. A CivilMédia ezt aggályosnak tartja, és a büntetőeljárás alá vont személyeknek ingyenes jogi védelmet ajánl.

Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) zuglói polgármester kijelentette: nem fogadja el a nagy nyilvánosság előtt gyalázkodást, és nem enged igaztalan bántásokat. Ezt a politikus hétfőn közölte az MTI-vel azzal összefüggésben, hogy a Népszava szombati számában azt írta: a XVI. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat az Ezren tüntettek Papcsák ellen című, áprilisi Népszava online-cikk négy internetes kommentelője ellen. Később a hír24 is jelezte, hogy hasonló eljárás indult a portál egyes hozzászólói ellen is.

A politikus kijelentette: mindenki számára szabad a vélemény, s elfogadja, hogy közszereplőként többet kell elviselnie. Azt azonban nem fogadja el – tette hozzá –, hogy bárki "nagy nyilvánosság előtt gyalázkodjon, hazugságokat állítson, nyomdafestéket nem tűrő kijelentéseket tegyen, gyalázza a családomat". Ezt a kialakult bírói gyakorlat sem engedi – mutatott rá.

Papcsák Ferenc arról is beszámolt, hogy a konkrét ügyben a bíróság elindította az eljárást. Hangsúlyozta: nem fogja engedni, hogy igaztalanul bántsák. "Lenáciztak, amit külön sérelmezni kell" – jelentette ki a polgármester.


A CivilMédia aggályosnak tartja azt a kialakuló gyakorlatot, amely szerint egyes közszereplők a személyüket érintő kritikus megjegyzésekre, hozzászólásokra nyomban büntetőjogi feljelentést tesznek. A közhatalmat is gyakorló közszereplőknek a velük szemben megfogalmazott kritika kapcsán kellő önmérsékletet kell tanúsítaniuk, ellenkező esetben az elszaporodó büntetőeljárások a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásához vezetnek.

A rendelkezésre álló információink szerint a Nepszava.hu internetes újság egyes olvasóit feljelentették olyan kommentekért, amelyek Papcsák Ferenc személyét érintik az Ezren tüntettek Papcsák ellen című áprilisi online cikk kapcsán. A rendőrség a felhasználói nevekhez kapcsolódó személyes adatok, e-mail címek és az adott bejelentkezéskor használt IP címek kiadását kérte a sajtóorgánumtól, hivatkozva a büntetőeljárási törvényre. Sajtóértesülések szerint két hozzászólás azonosítható, azok tartalma azonban nem lépi át a véleménynyilvánítás jogi határait.

A Freedom House legutóbbi jelentése alapján Magyarországon a sajtó a szabad kategóriából a részben szabadba csúszott, míg az internet továbbra is a szabad kommunikáció felülete maradt. Az internetes hozzászólások büntetőjogi korlátozása fenyegeti az online véleménynyilvánítás szabadságát is.

A CivilMédia felajánlja a feljelentett személyek ingyenes jogi képviseletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.