Pápai Hús: a legutolsó esély

Lapszemlénkből: Rendeződhet a zalaszentgróti fürdő sorsa - Ha eladják a részvényeket ugrik az ISPA? - Szabolcsi Top 100 - Lakókocsis árus "vezeti be" a kürtőskalácsot a szegedi piacra - Pápai Hús: a legutolsó esély



Pápai Hús: a legutolsó esély

Napokon belül eldől a felszámolás alatt álló Pápai Hús Zrt., valamint az ott dolgozó 1380 alkalmazott sorsa, miután ma zárul a cég eladására kiírt újabb pályázat, és a felszámoló biz-tos közölte: amennyiben ez is siker-telen lesz, végleg bezárják a gyárat – írja pénteki számában a Veszprém megyei Napló. Varga Jenő, a felszá-molással megbízott Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója a lapnak el-mondta, a Pápai Hús Zrt. irányára – az összes vagyonelemével együtt – nettó 7,1 milliárd forint. A most zá-ruló pályázat egyébként már a har-madik, a korábbiak jelentkező híján eredménytelenek voltak. Varga Jenő szerint bizakodásra adhat okot, hogy a felszámolási eljárás alatt hosszú időn keresztül ugyan veszteséget termelt a cég, ám az elmúlt két hó-napban nyereségessé vált a gazdál-kodás. Amennyiben lakat kerülne a gyárkapura, a beszállítókkal együtt nagyjából háromezer család megél-hetése kerülne veszélybe. (Tudósítónktól)

Lakókocsis árus "vezeti be" a kürtőskalácsot a szegedi piacra

Háborongnak a szegedi Mars téri kereskedők amiatt, mert egy kürtőskalácsárus lakókocsiból árusíthat - miközben velük üzlethelyiségeket vetettek meg az új csarnokban s csak ott árulhatják portékáikat. A piacigazgató válasza: megérti az árusok indulatait, de nincs szó kivételezésről. A kürtőskalácsárus csupán felméri, van-e igény az árujára, s ha bebizonyosodik, hogy van, akkor ő is árusíthat. A piacon eddig sosem árusítottak kürtőskalácsot, nem lehet tudni, lesz-e rá igény, míg a többi árus portékája „bevezetett” a piacon. (Tudósítónktól)

Bizakodó takarékszövetkezeti elnök

A takarékszövetkezetek a pénzügyi válságot kevésbé érezték meg - mondja Molnár Árpád, a Répcelaki Takarékszövetkezet elnöke a Vas Népe pénteki számában. Véleménye szerint ennek oka az, hogy ügyleteiket forintban bonyolítják, hiteleiket belföldi forrásból fedezik és száz százalékban hazai tulajdonban vannak. Az elnök ugyan elismeri, hogy a várható növekvő munkanélküliség miatt romlani fog a családok helyzete, mégis bizakodó, mert egyes elemzők azt jósolják: a jegybanki alapkamat hamarosan csökkenni fog, a helyzet pedig lassan konszolidálódik. (Tudósítónktól)

Szabolcsi Top 100

Elkészült az a kiadvány, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye száz legjelentősebb vállalkozásának listáját tartalmazza nettó árbevételük, APEH-adatok alapján. A Top 100 című megyei gazdasági tükröt 1999 óta adja ki a Kelet-Magyarország című újság - korábban a lap mellékleteként, újabban önálló kiadványként. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-alföldi Regionális igazgatósága, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kelet-Magyarország együttműködésében megvalósult kiadványt csütörtökön mutatták be - az eseményről tudósít a mai Kelet-Magyarország. (Tudósítónktól)

Ha eladják a részvényeket ugrik az ISPA?

A baranyai megyeszékhely képviselő testületét irányító MSZP-frakció értékesíteni akarja Pécsi Vízmű részvényeinek 49 százalékát. Elképzelhető, hogy az eladás veszélyezteti a városban folyó ISPA beruházást. Erről a Pécsi Újság internetes portálja ír. A lap birtokába jutott egy levél, amit a pécsi ISPA-projekt vezetője küldött Tasnádi Péter polgármesternek. A levélíró arra figyelmezteti a városvezetőt, hogy a vízműrészvények eladását követően Brüsszel valószínűleg megvonná a pécsi csatornaberuházás milliárdokra rúgó uniós támogatását, mert az csak akkor jár, ha a vízmű állami vagy önkormányzati tulajdonban van. A részvényeladásról a pécsi közgyűlés november 20-án dönt, az ellenzék elutasítja a szocialisták tervét. (Tudósítónktól)

Rendeződhet a zalaszentgróti fürdő sorsa

Egy magyar és egy ukrán befektetői csoporttal tárgyal a zalaszentgróti ön-kormányzat a helyi fürdő fejlesztéséről - írta pénteki számában a Zalai Hírlap. A tudósítás szerint a kisváros elégedetlen volt a korábbi befektetővel, mivel ígéretei ellenére sem fejlesztette a létesítményt. Az önkormányzat ezért új befektetőket keresett. Ketten is jelent-kezek, akik látnak fantáziát a fürdőben, s vállalnák a régóta tervezett üdülőfalu és a szálloda felépítését.(Tudósítónktól)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE - ORSZÁGOS LAPOK

Magyar Nemzet: milliárdos kommunikációs szerzõdések születnek a kancellárián

A válság ellenére több mint 1,2 milliárd forintos kormányzati kommunikációs  keretszerzõdést kötött a Miniszterelnöki Hivatal három gazdasági  társasággal - írta a pénteki Magyar Nemzet.
A lap értesülése szerint három tételbõl állnak az idõn õsztõl 2009. június végéig szóló megbízások. A Mediaedge:cia Hungary  Média Ügynökség Kft. a kormányzati kommunikációs kampányokhoz  kapcsolódó médiatervezési és -vásárlási feladatok elvégzésére 583,3  milliót használhat fel. A Grey Worldwide Hungary Kft.-nek  reklámügynökségi szolgáltatásokra bruttó 300 millió forintnyi  közpénz áll rendelkezésére. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó  Kft.-nek pedig a propagandakiadványok nyomdai elõállítását és  azoknak a magyar háztartásokhoz történõ kiszállítását kell  megoldania 333,3 millió állami forintból - olvasható a cikkben.
Budai Bernadett kormányszóvivõ az 1, 2 milliárd forintot  "felemésztõ" kommunikációs szerzõdésekrõl a lapnak azt mondta: azok  keretszerzõdések, nem konkrét feladatokra vonatkoznak. Így csak  késõbb töltik fel õket tartalommal, s bizonyosan nem is használják a  pénzeket teljes egészében, ahogy erre a miniszterelnök is ígéretet tett - hangsúlyozta a lapnak a szóvivõ. (MTI)

Magyar Nemzet: bármikor tönkremehet a Malév

Bármelyik pillanatban tönkremehet a Malév: ehhez elég az is, ha valamelyik  szolgáltató, amelyik nem jutott a pénzéhez, kezdeményezi a cég  felszámolását - írta a pénteki Magyar Nemzet.
A legnagyobb fenyegetést a ferihegyi repülõtér üzemeltetõje, a Budapest Airport (BA) jelenti a Malév számára, hiszen a  repülõgépek tankolását a BA tulajdonában lévõ RÜK Kft. végzi. A  magyar gépek naponta csak kétszáz tonna kerozint kapnak a RÜK-tõl,  az efeletti igényeiket a külföldi repülõtereken kell kielégíteniük,  mégpedig készpénzért - olvasható a cikkben.
A lap értesülései szerint ugyanakkor a Budapest Airportnak nem  érdeke a Malév csõdbe juttatása: a légitársaság öt-tíz milliárd  forinttal tartozik a repülõtér-üzemeltetõ cégnek, és ha ez az  adósság bennragadna, az komoly fejfájást okozna a cég  menedzsmentjének. Nehezen tudnának ugyanis a tulajdonosoknak  magyarázatot adni arra, miért hagyták így elszállni a légicég adósságát. (MTI)

Magyar Hírlap: Mikola szerint már csak számszakilag létezik az egészségkasszában maradt összeg

Legfeljebb csak számszakilag létezik az a pénz, amirõl az egészségügyi tárca  úgy beszél, mint az egészségkasszában maradt összegrõl - mondta  Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa a pénteki Magyar Hírlapnak.
A szaktárca szerint tartalékalapba kerül az egészségkasszában megmaradt tavalyi huszonöt-, valamint az idén  várhatóan hatvanmilliárd forint, és az összeget csakis egészségügyi  célokra fordítanák - emlékeztetett a lap.
Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere viszont fölhívta a  figyelmet, hogy a 2007-ben megmaradt pénzt már tavaly év végén  "besöpörték" a központi költségvetésbe - vagyis az már rég nincs meg  -, és az idén október végéig keletkezett ötvenmilliárdnak is csak  körülbelül a felét tennék a tartalékalapba.
"A kormány összevissza beszél, valós adatok ugyanis nincsenek.  Úgy tûnik, más-más számokat ismer az egészségügyi, a pénzügyi tárca,  valamint a szakma. Olyan ez, mint a tõzsdei alku, ahol a részvények  árfolyamai forognak" - nyilatkozta a lapnak Mikola István, aki  szerint meg kell állítani azt a gyakorlatot, hogy a kormány évrõl évre "visszanyesi" az egészségügyi kiadásokat. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.