Pannonhalmi ásványvíz Béla király kútjából

Látványpalackozót épít a településsel szomszédos Ravazd községben a pannonhalmi bencés szerzetesközösség.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát egy konferencián jelentette be: a jövő év elején megkezdik a ravazdi látványpalackozó próbaüzemét. Naponta akár 30 ezer palack ásványvíz is kinyerhető a Győr és Veszprém közötti település 82-es főút mellett eredő forrásából.

A helyi köztudatban Béla király-kútnak – a legenda szerint IV. Béla a tatárok elől menekülve ivott a vízből – nevezett forrás vizének hasznosítására 2009-ben alakult meg a Bencés Ásványvíz Kft., amelynek 50 százalékos tulajdonosa a főapátság, a másik 50 százalékos tulajdonrészen pedig a ravazdi önkormányzat, egy alapítvány és néhány vállalkozó osztozik.

A társaság 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Leader Program keretében a közel 100 millió forint összköltségű fejlesztés megvalósításához. A sok évszázados forrás mellett a ravazdi önkormányzat 100 méter mély kutat fúratott, amelynek vizét ásványvízzé minősíttették.

A nyár eleje óta épülő látványpalackozó – amelynek megtekintése kiegészítő turisztikai program lehet az apátságba érkező látogatóknak – hamarosan elkészül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.