Páneurópai piknik - keződik a jubileumi ünnepségsorozat

Történész konferenciával ma veszi kezdetét Sopronban, majd Sopronpusztán az a háromnapos rendezvénysorozat, amelyen megemlékeznek a Páneurópai piknik huszadik évfordulójáról.

A Páneurópai piknik jubileumi eseményeire a magyar és az európai politikai élet több vezető személyiségét várják. Angela Merkel német kancellár és Sólyom László köztársasági elnök részt vesz az augusztus 19-i emlékünnepségen, Bajnai Gordon miniszterelnök és Carl Bildt svéd külügyminiszter is jelen lesz a jubileumon.

A nagy nemzetközi sajtóérdeklődés által kísért programokon a két évtizeddel ezelőtti történéseket idézik fel, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ "vasfüggönye" Sopronpusztánál, és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába. Ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

A mai konferencia előadásai a történészek szemével láttatják az 1989. augusztusi eseményeket. A Liszt Ferenc Konferencia Központban rendezett tanácskozást a program szerint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg. A Kádár-rendszer 80-as években bekövetkezett legitimációvesztéséről Romsics Ignác egyetemi tanár beszél. A nagyhatalmak és 1989 történéseinek viszonyát Borhi László, a történelemtudomány kandidátusa elemzi. A pikniknek a határnyitás történetében betöltött szerepéről pedig Oplatka András egyetemi tanár szól.

Rendszerváltó személyiségekkel kerekasztal-beszélgetést is tartanak, amelyre meghívták Bába Ivánt, Pozsgay Imrét, Szűrös  Mátyást, Csoóri Sándort, Kis Jánost és Németh Zsoltot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.