Panaszok a bölcsődei díjhoz kapcsolódó jövedelemigazolások miatt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több panasz érkezett a bölcsődei gondozási díj megállapításához kért jövedelemigazolások kezelése kapcsán - közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke.

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban több beadvány érkezett a hatósághoz egy viszonylag újonnan elfogadott jogszabály módosítás kapcsán, amelynek az a lényege, hogy az önkormányzat fenntartásában működő bölcsődékben a gondozásért külön személyi térítési díjat állapíthatnak meg. Miután ennek összegét a jogszabály szerint a család egy főre jutó jövedelméhez igazítják, így a térítési díj megállapításához az intézményeknek jövedelemigazolást kell bekérniük. Tehát az igazolás kérése jogilag megalapozott - tette hozzá Péterfalvi Attila. Ha viszont valaki vállalja a legmagasabb térítési díj fizetését, akkor nem szükséges jövedelemigazolást csatolnia. Továbbá a jogszabály értelmében vannak, akik mentességet élveznek a díj fizetése alól, mint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők vagy a tartósan fogyatékos gyermeket nevelők.

Mint mondta, többen kifogásolták, hogy bár a jogszabály szerint mentességet élveznek a díj fizetése alól, mégis jövedelemigazolást kértek tőlük. Több panasz érkezett arról, hogy a jogszabály változás kapcsán az önkormányzattól nem kaptak megfelelő tájékoztatást, ezenfelül többen az igazolások leadásának, kezelésének, tárolásának módjával kapcsolatban emeltek kifogást - fejtette ki a hatóság elnöke. Péterfalvi Attila azt mondta: a panaszok száma nem jelentős, de az ország több pontjáról is érkezett hozzájuk megkeresés a bölcsődei gondozási díjak ügyében. Ezeket a hatóság rövid időn belül kivizsgálja - mondta a NAIH elnöke.

Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek része volt a gyermekvédelmi törvények módosítása is. A szabályozás lehetővé tette, hogy az étkezésért fizetendő díjon felül a fenntartó döntésétől függően a bölcsődei gondozásért is külön személyi térítési díjat állapítsanak meg. A rendelkezést a térítési díj következő felülvizsgálatakor kell alkalmazni. Térítésmentes a bölcsődei gondozás a rászoruló, a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok számára.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz két olyan önkormányzat, ahol ugyanannyit kérnek majd a bölcsődéért. Van, ahol havi 25 ezer forint lesz és van olyan önkormányzat is, ahol ingyenes marad a szolgáltatás. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének felmérése szerint az intézmények negyven százalékában biztosan lesz térítési díj, 50 százalékukban pedig később dönt az önkormányzat.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.