Pályáztatás nélkül 68 milliót kapott a Fidesz-közeli civil szervezet

Pályáznia sem kellett Szombathelyen a Fidesz-közeli Szülőföld Egyesületnek, mégis 68 millió forintot kapott a Szent Márton-évre. A városban a többi civil szervezetnek összesen 25 millió maradt - és nekik pályázniuk kell rá.

A szombathelyi önkormányzat decemberi közgyűlésén derült ki, hogy a Szent Márton-évre adott kormányzati támogatásból 68 millió forintot kap a Gencsapátiban bejegyzett Szülőföld Kulturális és Örökségvédelmi Egyesület - írja a nyugat.hu. Az egyesület korábbi elnöke Farkas Csaba fideszes politikus, aki tavaly ősszel lemondott elnöki posztjáról. Akkoriban derült ki, hogy a kormány mekkora összeggel - Szombathely esetében 800 millió forinttal - támogatja a Szent Márton-év rendezvényeit.

Az egyesület működteti az Őrvidékházat, annak azonban továbbra is igazgatója a fideszes politikus, aki külső tagja az önkormányzat jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának. E bizottságban információkhoz juthatott a Szent Márton-évi támogatás elköltéséről. A 68 millió forintból bizonyos rendezvényeket az Őrvidékház szervez.

Hétmillióért lesz például sörfesztivál a főtéren. Nyolcmillióért fogathajtó verseny, tizennégymillióért hőlégballonverseny. Még arra is másfél millió jut, hogy megkeressék Szent Márton tortáját, süteményét és borát.

A decemberi közgyűlésben Koczka Tibor fideszes alpolgármester azzal magyarázta a Szülőföld Egyesület különleges helyzetét, hogy az már ősszel jelentkezett programszervezésre, mások meg nem. Persze, a pályázatokat csak a napokban írták ki, a többi szervezet nem tudhatott a lehetőségről. Sátori Károly pedig azt mondta a közgyűlésben, olyan programszervezők kellenek, akikben megbíznak, itt nem ötletbörzéről van szó.

A Szülőföld Egyesületben kétségkívül megbízhatnak a fideszesek. Ők szervezik ugyanis Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő szombathelyi programjait, ők a lebonyolítói a Polgári Esték sorozatnak, ahol Hende ismert jobboldaliakkal beszélget. Tavaly nyár óta rendszeresen képviseltetik magukat Hende Csaba sajtótájékoztatóin.

A város többi civil szervezetének mindössze 25 millió forint maradt a keretből - ennek elosztására a napokban írták ki a pályázatot.

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.