Szabó Máté: a mozgássérültek is utazhassanak a nagykörúton!

Szabó Máté ombudsman felkéri a BKV vezérigazgatóját, hogy a nagykörúti villamospálya-felújítás idején legalább meghatározott időközönként biztosítsa a mozgássérültek tömegközlekedésben való részvételét.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztos akedden közleményben tudatta: a sajtóból értesült arról, hogy a BKV augusztus 1-19. között felújítja a nagykörúti villamospályát a Blaha Lujza tér és a Moszkva tér között, de a felújítás alatt nem alacsonypadlós, hanem régebbi, lépcsős pótlóbuszokat közlekedtetne. Ezeket azonban a mozgásukban korlátozott utasok nem tudják önállóan, segítség nélkül igénybe venni.

A BKV közlése szerint a buszok a villamospályán is közlekednek majd, azonban erre az alacsonypadlós buszok "forgalomtechnikai és forgalombiztonsági okok" miatt nem alkalmasak. A BKV a mozgássérültek számára más buszjáratok használatát, illetve a kétszeres díjazás ellenében igénybe vehető - igaz, háztól házig szolgáltatást jelentő - midibusz szolgáltatást javasolta.

Szabó Máté hangsúlyozta: a tömegközlekedés területén kiemelten kell érvényesülnie az esélyegyenlőségnek, az akadálymentes közlekedés lehetőségének, amely a mozgáskorlátozott emberek egyenlő méltósághoz való jogának egyik biztosítéka.

A biztos szerint alapvető követelmény, hogy a tömegközlekedési közszolgáltatást végző szervek legalább meghatározott időközönként, különösen pedig a kiemelt útvonalakon - azonos feltétek mellett - tegyék lehetővé a mozgássérült emberek számára a közlekedésben való önálló részvételt.

Szabó Máté felhívta a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élők jogairól szóló - és Magyarország által is aláírt - nemzetközi egyezmény rögzíti: hátrányos megkülönböztetésnek számít a fogyatékosságon alapuló bármilyen különbségtétel, kizárás vagy korlátozás az élet bármely területén, ha célja vagy hatása egy emberi jog másokkal azonos alapon történő gyakorlásának csorbítása.

"Az államnak mindenkivel azonos alapon kell biztosítania a fogyatékossággal élő személyek számára a közlekedéshez való hozzáférést, ez pedig magában foglalja a hozzáférési akadályok és korlátok beazonosítását és felszámolását" - szögezte le. Hozzátette: ezért felkéri a BKV vezérigazgatóját, hogy legalább meghatározott időközönként biztosítsa a Nagykörúton a mozgássérültek tömegközlekedésben való részvételét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.