Palkovics kirúgatná a lázadó tanárt, ha nem ír be jegyeket

Kirúgatná az oktatásért felelős államtitkár azt a gimnáziumi tanárt, aki az oktatási rendszer visszásságai miatt úgy tiltakozik, hogy nem ír be jegyeket a diákoknak. Elvárja ugyanakkor a politikus, hogy a tanárok készítsék fel a menekültválságra a gyerekeket.

"Pukli István után kell még valaki, akit fel lehet építeni, és úgy tűnik, hogy erre a tanárnőre esett a választás. Ebben az esetben az iskolaigazgatónak és a tankerületi igazgatónak kell eljárni, és meg kell szüntetni a jogviszonyát, mert a munkaköri leírásában szerepel, hogy értékelnie kell a gyerekeket" – jelentette ki a Magyar Időknek nyilatkozva Palkovics László oktatási államtitkár. Így reagált arra, hogy Szalayné Tahy Zsuzsa, a Szent István Gimnázium tanára bejelentette: az oktatási rendszer visszásságai elleni tiltakozás gyanánt – mert a követelmények teljesíthetetlenek – március 15-től nem ír be jegyeket a naplóba.

Az államtitkár közölte, hogy megvan a szándék a Nemzeti alaptanterv áttekintésére és felülvizsgálatára, de szerinte „nincs sok értelme önmagában a lexikális ismeretanyag csökkentéséről beszélni, az a legfontosabb kérdés, hogy milyen készségeket, képességeket akarunk fejleszteni". Erről a Köznevelési Kerekasztalnál kell beszélni – fogalmazott, hozzátéve: a sikeres ázsiai országokban legalább annyi az ismeretanyag, mint nálunk

A pedagógus érdekképviseleteinek követelései kapcsán az államtitkár leszögezte: a „miniszter úr hatáskörébe tartozó ügyekben, mint a minősítés vagy a tanfelügyelet, már megtörtént a vonatkozó rendelet módosítása, ami jelentős könnyítést jelent az eddigi szabályozáshoz képest".

Azok a tanárok tehát, akik a pedagógus I. fokozatban vannak, és kevesebb mint hét évük van a nyugdíjig, automatikusan átkerülnek a II. fokozatba, míg az eddig ideiglenesen pedagógus II.-ben lévőket pedig véglegesítik minősítő eljárás nélkül. Ez összesen mintegy harmincezer főt érint.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kapcsán pedig azt mondta: a megbeszélésen résztvevő önkormányzati szervezetek azt mondták, hogy „jónak tartják az állami fenntartást". Nem vitatta azonban, hogy el kell érni: az iskolaigazgató főnök legyen az általa vezetett iskolában.

De hogy ez mit jelent, nem derül ki. Palkovics szerint „többnyire arról beszélünk, hogy a munkáltatói jogot adjuk vissza az iskola igazgatójának, csak nem nagyon tudjuk, hogy miről is van szó". Ha ő nem tudja, vélhetően más sem.

„Az igazgató feladata a munka irányítása, és tény, hogy ez a jogosultsága most nem teljes körű. Hozzá kell tartozzon a jövedelemigazolás, a jogviszony-igazolás kiállítása, a szabadságok engedélyezése, annak meghatározása, hogy milyen tanfolyamra kell elmennie a tanárnak. Tudatosítani kell, hogy az igazgató a főnök" – fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta ugyanakkor: „Nem csak az jelenti a munkáltatói jogkört, hogy ki írja alá a munkaszerződést és a felmentést. Ehhez kell egy pénzügyi kontroll is". Az interjúból nem derült ki, hogy pontosan mire gondolt.

Ezzel szemben egyértelművé tette, hogy a tanároknak „olyan világra kell felkészíteni a diákokat, amelyet még nem ismerünk, legfeljebb csak elképzeléseink vannak róla". Ezt mindjárt meg is magyarázta: „Jól látható, hogy két éve még senki sem foglalkozott komolyan a menekültválsággal, most pedig az életünk egyre meghatározóbb részévé válik. Hatalmas a pedagógusok felelőssége ebben a környezetben, hiszen elsősorban rajtuk múlik, mennyire tud alkalmazkodni egy gyerek a változásokhoz".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.