Pálffy István Bajnairól: kibújt a szög a zsákból, mint egy kaméleon

"Kibújt a szög a zsákból, mégpedig olyan formában, hogy egy logikai rendbe illeszthetően látható, hogy Bajnai Gordon folyton változtatja a színét, mintegy kaméleon módjára" - e képzavarral üzente a KDNP Bajnainak, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére tett javaslatát.

A Kereszténydemokrata Néppárt arra szólítja fel Bajnai Gordont, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére tett javaslatát - mondta szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Pálffy István. A kereszténydemokraták frakciószóvivője egyúttal felszólította a Haza és Haladás Egyesület vezetőjét, ismertesse arra vonatkozó javaslatát, hogyan akarja csökkenteni a minimálbérrel összefüggő egyéb béreket.

Mint ismeretes, a Bajnai által vezetett Haza és Haladás Egyesület olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a vállalkozások terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, a munkavállalók viszont jobban járnak. Bajnai Gordon pénteken az MTI-vel közölte: a Fidesz úgy emelte meg a minimálbért, hogy abból reálértéken kevesebb jut a munkavállalóknak, mint a Bajnai-kormány idején, a vállalkozók terhei viszont radikálisan emelkedtek. A volt kormányfő szerint a Fidesz úgy adott, hogy valójában elvett: munkahelyek szűntek meg vagy kerültek veszélybe, a fizetési boríték pedig vékonyodott, az idén egy minimálbért kereső dolgozó 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-kormány idején ugyanekkora fizetésből 75 ezer forintot lehetett kézhez venni.

A KDNP szerint "felháborító és minősíthetetlen" a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslat, ráadásul az több kérdést is felvet - mondta Pállfy István, hozzátéve: ezzel "kibújt a szög a zsákból, mégpedig olyan formában, hogy egy logikai rendbe illeszthetően látható, hogy Bajnai Gordon folyton változtatja a színét, mintegy kaméleon módjára". A politikus kiemelte, hogy a minimálbér összefüggő rendszert alkot a garantált bérminimummal, a közmunka bérével, valamint a pályakezdők és a diplomások minimálbérével. Ehhez a rendszerhez viszont nem lehet csak a minimálbért megváltoztatásával hozzányúlni - jelentette ki.

A KDNP nevében ezért arra szólította fel a Haza és Haladás Egyesület vezetőjét: vonja vissza a minimálbér csökkentésére tett javaslatát. Egyúttal azt is követelte, hogy Bajnai Gordon ismertesse, hogyan kívánja csökkenteni a garantált bérminimumot, a pályakezdők és a diplomások bérminimumát, és mik a tervei a közmunkabérek csökkentésével. Pálffy István úgy fogalmazott: Bajnai Gordon "egy nagyon homályos elképzelést" ismertetett, amelynek során azt mondta, olyan rendszerben gondolkodnak, ahol a vállalkozók terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe és a munkavállalók jobban járnak.  De "ilyen rendszer nincs" - tette hozzá.

Mint mondta, a kormány olyan rendszert működtet, amelyben biztosítani kívánja, hogy a munkaadók terhei ne növekedjenek elviselhetetlen mértékben. Eközben a vállalkozók terhei nem emelkednek drasztikusan, a munkavállalók minimális bére pedig olyan mértékben nő, hogy azzal javuljon a vásárlőerő-paritás. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács elfogadta, hogy 2013-ban a várható inflációt meghaladó mértékben, 5,4 százalékkal emelkedjen a minimálbér, ezzel 2007 óta először nőhet a minimálbér és a bérminimum reálértéke - emelte ki a politikus.

Kitért arra is, hogy a minimális bérek értékét jellemző úgynevezett vásárlóerő-paritás az első Orbán-kormány alatt 29-ről 41-re nőtt, 2004-2010 között viszont 35-re csökkent. A mutató 2010 óta újra emelkedett, most 37-nél tart - közölte végül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.