Pálffy Ilona: A levél-voksnál száz százalékig nem zárható ki a csalás

Indul a választási regisztráció: már több mint kétszázezer kettős állampolgárt tájékoztattak arról, hogyan kérhetik a választói névjegyzékbe vételüket. A Nemzeti Választási Iroda vezetője ugyanakkor elismerte: a levélben történő szavazás esetén nem zárható ki a csalás lehetősége.

Csütörtökön indul a határon túli magyar választópolgárok regisztrációja. A Nemzeti Választási Iroda (NCV) július közepén kezdte el postázni a 2014-es tavaszi országgyűlési választásra vonatkozó regisztrációs nyomtatványokat – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Pálffy Ilona, az iroda elnöke. Az érintettek a kiküldött nyilatkozatokon, illetve novembertől – személyes adataik alapján elektronikusan – kérhetik a választói névjegyzékbe vételüket.
 Aki jelentkezik, az országos listára voksolhat majd.

Pálffy Ilona ígérte: a választási honlapon országonkénti és értesítési címenkénti bontásban folyamatosan tájékoztatást adnak majd arról, hányan kérték a választói névjegyzékbe vételüket. Azoknak az államoknak az esetében viszont, amelyek tiltják a kettős állampolgárságot, csak a regisztrációt kezdeményezők számát teszik közzé.

A választási iroda vezetőjének tájékoztatása szerint eddig 233 ezer levelet küldtek ki, de a Szlovákiában, illetve nagyrészt Ukrajnában élő mintegy negyvenezer személynek, miután a két állam elutasítja a kettős állampolgárságot, nem postáznak ilyen értesítőt; őket másként, például a sajtó segítségével tájékoztatják. További negyvenezer, 2011 óta kedvezményesen honosított ember rendelkezik magyarországi lakóhellyel, akik az általános szabályok szerint voksolhatnak majd.

A 2014-es parlamenti választáson azonban nemcsak a környező államokban, hanem a világ bármely más pontján élő magyar állampolgár is szavazhat. Miután a népesség-nyilvántartásban csak a 2011 januárja után honosítottak szerepelnek, őket külön nem tudják tájékoztatni e jogukról. Esetükben a választáson való részvétel feltétele, hogy maguk kezdeményezzék a határon túliak névjegyzékébe történő felvételüket.

Pálffy Ilona úgy véli, a legtöbben az interneten fognak regisztrálni. Ennek szerinte az lehet az oka, hogy sokan nem bíznak a postában, de saját államuk titkosszolgálatában sem. Másfelől az emberek szerinte kényelmi megfontolásokból is inkább a számítógépet választják, ami azért is szerencsés, mert ha valamilyen adatot elfelejtenek megadni, a rendszer figyelmeztet.

A levélben történő szavazás kapcsán az ellenzéki pártok, de szakértők is jelezték: a rendszer nem zárja ki a csalás lehetőségét. Pálffy Ilona kijelentette: százszázalékos biztonságot valóban senki nem garantálhat, hiszen a visszaéléseket korábban sem mindig sikerült megakadályozni. Az elnök példaként említette, hogy hiába léptek fel a láncszavazás ellen.

A levélben történő szavazásnál pedig nem lehet ellenőrizni, hogy valóban az tölti-e ki a szavazólapot, aki regisztrál, miként azt sem: ki dobja be a borítékot a postaládába vagy a külképviseleti urnákba, s felbontják-e valahol a küldeményt. Ez utóbbi az irodavezető szerint elsősorban a posta felelőssége.

A csalás lehetőségét a jogszabályok minimalizálják – véli az irodavezető. Az egyik garancia, hogy a szavazatot tartalmazó lezárt boríték mellé egy adatlapot is el kell helyezni a nagyobb borítékban. Azon olyan, csak a szavazásra jogosult által ismert személyes adatokat kell megadni, amelyek alapján – az országos listát állító pártok képviselőinek jelenlétében – ellenőrizhetik majd, hogy az érintett személy valóban szerepel-e a határon túliak névjegyzékében.

A szavazat Budapestre juttatására több lehetőséget biztosítanak – hangsúlyozta Pálffy Ilona. A borítékot mindenki feladhatja a saját országában – ekkor bélyeg is kell rá –, esetleg áthozhatja Magyarországra, és ebben az esetben már nem is kell fizetnie. A boríték emellett leadható majd a külképviseleteken, a választás napján pedig a 106 egyéni országgyűlési választókerület székhelytelepülésén is.

Eddig a választás előzetes eredményét az urnazárást követő néhány órán belül közzétették, s legutóbb este tíz óra után nem sokkal már nagyjából tudni lehetett, melyik párt hogyan szerepelt. A levélben történő szavazás lehetősége miatt bonyolultabb lesz a rendszer. Pálffy Ilona mindazonáltal ígérte, hogy azokat a határon túli szavazatokat, amelyek postán a választást megelőző szombatig beérkeznek, vasárnap éjfélig biztosan összesítik. A külképviseleteket leadott voksok viszont csak később érkeznek be.

Az összesítés azért is elhúzódhat, mert 2014-ben a korábbihoz képest várhatóan sokkal több magyarországi lakóhellyel rendelkező személy szavaz külföldön, hiszen több százezren dolgoznak Nyugat-Európában. Ők a külképviseleteken voksolhatnak, és az általuk leadott szavazólapokat is haza kell hozni. A végleges eredményre így az irodavezető szerint körülbelül hat napot kell majd várni, de a részadatokat természetesen azonnal közzéteszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.