Pálffy: az egészségügy tűrje el, hogy kevesebből gazdálkodik majd

A kereszténydemokrata honatya szerint nem illik azonnal a parlament elé szaladni tüntetni, az egészségügynek pedig tűrnie kell, hogy kevesebb pénz jut nekik - írja az atv.hu hírportál a reggeli műsorban elhangzottakat összefoglalva.

Jelentős többletforrások maradhatnak az országban, ha az államadósságot az Alkotmányban előírt szintre tudják csökkenteni, mondta Pálffy István az ATV Start című műsorában. A KDNP-s képviselő szerint ugyanis a magyarok még többet is termelnek, mint amire szükség van, ám ezt a többletet egyelőre a hitelek törlesztésére kénytelen fordítani az állam.

Pálffy szerint a 2011-re kitűzött 3 százalékos államháztartási hiány nem lesz tartható, ezért a februárban elfogadott 250 milliárdos kiigazító csomagban egy olyan arányt kell találni a kiadási és a bevételi oldalon, ami ezt a problémát ellensúlyozza - írja az atv.hu hírportál. A bürokrácia csökkentése, illetve az állami szervek költségvetése esetében egyébként Pálffy szerint a megszorítás kifejezés mindenképp megállja a helyét, az állami szerveknél ugyanis ezekre szükség van, még akkor is, ha így kevesebbel járulnak hozzá a gdp-hez.

"Vannak persze olyan területek, melyek az átcsoportosítás során prioritást élveznek, és vannak olyanok, amelyeknek jelen pillanatban jobban kell tűrniük, hogy kevesebből kell gazdálkodniuk" – magyarázta a KDNP-s honatya, aki szerint például az egészségügy is egy ilyen terület. Ahol egyébként szerinte jelentős források vannak, csak eddig a gyógyszerlobbik és a beszállítók fejték az egészségügyi intézményeket. Ezt kell megszüntetni, például egy központi beszerzéssel el lehet érni, hogy ne lehessen a kórházakat kijátszani, ne lehessen a beszállítóknak kartelezni, és persze fel kell emelni az árakat. Így pedig Pálffy szerint ott marad a forrás az egészségügyben, vagyis lesz pénz az orvosok és az ápolók fizetésére is - olvasható az atv.hu összefoglalójában.

Ami az oktatási államtitkárság törvénytervezetét illeti, Pálffy szerint a pedagógusok egy korai állapotában lévő koncepció ellen tiltakoznak, csak ahogy az lenni szokott, a sajtó egyből ráugrott a kiszivárgott információkra. Az oktatási törvénytervezethez egyébként mindenki hozzáfűzheti az elképzelését, egyetlen dolgot nem illik: azonnal a parlament elé szaladni tüntetni. Majd tehát, ha a koncepció a megfelelő állapotában a nyilvánosságra kerül, akkor lehet róla véleményt mondani, intette nyugalomra a tiltakozókat Pálffy.

A diplomások és az érettségizettek számát pedig azért kell redukálni a KDNP-s képviselő szerint, mert már a nyugati országok sem tudnak ilyen mértékben diplomás embereket foglalkoztatni olyan gazdasági környezetben, ahol nincs erre szükség. „Most egy olyan termelő versenyben kell felvenni a harcot, ahol más képzettségekre, más szakmákra van szükség”, magyarázta Pálffy, aki szerint ha bizonyos területeken a diploma értéktelenebbé válik, akkor az elit családok sem a diploma felé terelik majd a gyerekeket - írta az atv.hu a reggeli műsorban elhangzottakra hivatkozva. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.