Paks ügyében az ombudsmanhoz fordul az LMP

A paksi bővítésről szóló jogszabályt az ombudsman vigye az Alkotmánybíróság elé – ezt szeretné elérni az LMP.

Az LMP hétfőn levélben fordul Székely László ombudsmanhoz, akitől azt kéri, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a paksi bővítés ügyében - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett.

Az ellenzéki párt társelnöke elmondta: az a céljuk, hogy a bővítésről szóló jogszabály az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerüljön. A képviselő tragédiának nevezte, hogy Áder János köztársasági elnök "egy tollvonással döntött" az ország következő száz évéről. Hozzátette: az államfő - azokhoz az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan, akik megszavazták a törvényt - valószínűleg "semmit nem tud a kérdésről".

Az ellenzéki párt továbbra is úgy látja, hogy a jogszabály közjogilag érvénytelen - folytatta. Kiemelte, nincs információjuk arról, hogy készült-e hatástanulmány, ráadásul az egész társadalmat kihagyták a kérdés megvitatásából. Azt is érvként említette, hogy előbb írták alá a szerződést Moszkvában és csak azután tárgyalták meg a témát egy kormányülésen.

Az LMP a törvény, illetve az alaptörvény között is komoly ellenmondásokat lát - hívta fel a figyelmet. Az alaptörvényben szerepel a jövő nemzedékek életfeltételeiért viselt felelősség, illetve az egészséges élethez való jog, Oroszország viszont csak húsz évre fogadja be a kiégett fűtőelemeket - hangsúlyozta.

A parlament múlt csütörtökön hagyta jóvá a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást 256 igen, 29 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett. A törvényt az államfő hétfő délelőtt írta alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.