Jogszerű a titkolózás Paksról?

Az LMP hiába próbálta kikérni a paksi paksamétát, a bíróság is visszadobta kérésüket.

Elutasította Szél Bernadettnek, az LMP társelnökének a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó adatigénylését a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Szél Bernadett a paksi atomerőmű bővítését rögzítő januári magyar-orosz szerződést, illetve annak megalapozó és hatástanulmányait, kockázatelemzéseit kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM).

A tárca ezt előbb azzal utasította el, hogy döntés-előkészítő anyagokról van szó, majd a perben már érvelt azzal is, hogy nyomós közérdekről van szó, illetve a felperes adatkérése bizonytalan tartalmú.

A Fővárosi Törvényszék pénteken elutasító döntése szóbeli indoklásában elsősorban az NFM döntés-előkészítésre vonatkozó hivatkozást fogadta el.

Az elsőfokú bíróság szerint a felperes által kért iratok egy lezáratlan döntéshozatali folyamathoz kapcsolódnak, többek között a későbbi engedélyezési eljárásokban is lehet szerepük. Az ítélethirdetést követően Szél Bernadett újságíróknak jelezte: fellebbeznek az elsőfokú döntés ellen.

Schiffer András ügyvéd, az LMP társelnöke, aki korábban a felperes jogi képviselőjeként járt el az ügyben, kifejtette: döntés-előkészítésre egy adat, irat kiadásának megtagadásánál akkor lehet hivatkozni, ha az a közigazgatásban - például egy minisztériumban - készült, hiszen ez a hivatkozás az Alkotmánybíróság több döntése szerint is elsősorban a közigazgatás befolyásmentes, pártatlan működését szolgálja. Jelen ügyben viszont nem tisztázott, hogy a kért iratok mely része készült állami szervnél, amelyek ugyanis nem, azokat nem lehet döntés-előkészítő anyagokként a nyilvánosságtól elzárni.

A bíróság szóbeli indoklásában megjegyezte, hogy nem volt helytálló az az alperesi hivatkozás, mely szerint a felperes kérése bizonytalan tartalmú. (Schiffer Andrásnak a parlamenti képviselőkre vonatkozó új összeférhetetlenségi szabályok miatt már nincs lehetősége perbeli képviselet ellátására.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.