Padlássöprés: 3,2 milliárdot osztottak az egészségügyben

Pár milliótól százmillióig kaptak plusz pénzt a kórházak és a szakrendelők az év utolsó napjaiban – tudta meg a Népszabadság. A összegből egyebek mellett a csípő- és térdprotézis várólistákat kellene csaknem tíz százalékkal csökkenteniük az intézményeknek.

A kormány összességében 3,2 milliárd forintot osztott szét, úgynevezett kasszasöprés címén az intézmények között. Az összeg felét a járó beteg szakrendelők kapták, a juttatással az év közben ki nem fizetett ellátások tíz-tizenöt százalékát kompenzálta az egészségbiztosító. A finanszírozási szabályok szerint havonta csak egy bizonyos, előre meghatározott kvóta után kapják meg a kezelésekért járó díjat a szolgáltatók, az efölött ellátott esetek egy részéért vagy csökkentett értékű térítést vagy semmit nem fizettek a közkasszából az ellátóknak. A legtöbb elszámolatlan vizsgálata a laborszolgáltatóknál gyűlik össze.

Több mint 770 milliós kompenzációt kaptak azon onkológiai kezelőhelyek, amelyeknek évközben jóval kevesebb CT- és MR vizsgálatot fizetett ki az egészségbiztosító, mint ahány elvégzésére szükség volt.

További 786 millió forintot pedig a csípő- és térdprotézis várólisták csökkentésére osztottak szét a szolgáltatók között. Az egészségbiztosító azt reméli, hogy e két ellátásért sorban álló, mintegy 16 ezer betegből ezerháromszázat az év első hónapjaiban a kiosztott összegből megoperálnak.

A pénz szétosztásáról szóló részletes lista az OEP honlapján elérhető. Az intézmények közül a legtöbbet 260 millió forintot az Országos Onkológiai Intézet kapta, a következő legnagyobb összeg, 137 millió a Semmelweis Egyetemnek jutott. Százmillió forint felettiek listáján ott van a Győri Petz Aladár kórház, a Szabolcs-Szatmár-megyei egészségügyi holding, a Zala-megyei kórház. Kilencvenmillió forintnál nagyobb összegre számíthat a Debreceni Egyetemi Centrum, a Miskolc megyei kórház, a Pécsi Orvostudományi Egyetem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.