Pacemaker-műtő Győrött

Szívritmus-szabályozó készülék beültetésére alkalmas, XXI. századi felszereltségű műtő kialakítását tervezi a győri kórház kardiológiai osztálya. A Szívcentrum részlege a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kap helyet, kialakítása önkormányzati és vállalkozói forrásokból fedezhetik.

Dézsi Csaba András professzor, a győri Szívcentrum osztályvezető főorvosa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kaptak egy átalakításra, korszerűsítésre szoruló helyiséget. A szükséges műszereket az előzetes számítások szerint mintegy 45,6 millió forintos költségből tudnák finanszírozni. A főorvos a források előteremtésénél számít az ügyet felkaroló magánemberek adományaira, a támogató vállalkozásokra. Bízik abban, hogy a szponzorok ezúttal is segítségükre sietnek, miként tették azt a Szívcentrum, s ezen belül a szívkatéteres laboratórium kialakításakor.

A szívkatéteres laboratóriumban 2005 ősze óta csaknem ötezer beteget láttak el. Közben tartott a fejlesztés és 2006 júniusában megnyílt a világszínvonalon működő szívkatéteres laboratórium a kórház kardiológiai osztályán.

Dézsi Csaba András ismertetése szerint a pacemaker-beültetésnek negyedszázados hagyománya van a győri kórházban. A beültetés jelenleg is a központi intenzív osztály területén kialakított műtőben történik, amely sem felépítésében, sem felszereltségében nem felel meg a mai kor elvárásainak. Ezért szándékoznak egy korszerű műtőt létrehozni, melyet jövő nyáron nyithatnak meg.

A főorvos szólt arról, míg tavaly 196 pacemaker-készüléket ültettek be Győrött, addig sikerült elérni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az év elején csupán 142 beteg ellátására meghatározott keretét 300 beültetéshez megfelelő összegre emelték meg. Ezeknek a készülékeknek a beültetése megtörtént, s javult a modernebb, több funkciót ellátó készülékek beültetési aránya. A szívkatéteres ellátás a teljesítményvolumen-korláttól független, nyereséges tevékenység - fűzte hozzá a főorvos.

A nagyvizitnek elnevezett találkozóra az újságírókon kívül meghívást kaptak Győr-Moson-Sopron megye és Győr város vezetői is. Borkai Zsolt (Fidesz) győri polgármester az eseményen kijelentette: a pacemaker-műtő kialakításában a város részt akar venni, hiszen a megyei fenntartású kórház betegeinek 70 százaléka győri lakos. De szeretnék mozgósítani, támogatásra ösztönözni a vállalkozókat is az ügy érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.