P. Tamás pere: Fürge, Fater és a többiek

P. Tamás egy gyerekkori barátja szerint nem igazak azok az állítások, amelyeket a Prisztás József 1996-ban történt megölése miatt indult büntetőügy során adtak elő vallomásaikban az ügy koronatanúinak számító emberek.

Az elsőrendű vádlott védője már korábban jelezte, hogy a koronatanúk vallomásainak egyes részeit már több, a per tárgyalásain megjelent tanú nevezte hazugságnak.

A vádirat szerint P. Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. 1996-ban kölcsönügyletek folytán elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti őt.    

A későbbi áldozatot P. Tamás egy ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcába 1996. november elsején, majd ott P. Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt.

A Fővárosi Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalásán a Fürge becenevű férfi, aki P. Tamás gyerekkori barátja, azt mondta: az ügy koronatanújának számító Radnai László "csak az életéért küzdve előadott egy sztorit", amelyet bővítettek az eljárás során. Radnai László - akit bűnszervezetben elkövetett súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítéltek a kecskeméti maffiaperben, de szabadlábra került - az elsőrendű vádlottra terhelő vallomást tett Prisztás megölése ügyében.

Az ügy másik koronatanújának számító női védett tanút "szélhámosnak nevezte" a férfi, és azt mondta, hogy a nőt megszorongathatták és azért mondhatta vallomásbeli állításait. Később a meghallgatása során elmondta, régebben hallotta azt, hogy "szélhámos" a nő.

A tanú a vallomása egy részén kifakadt azon, hogy P. Tamás elfogása után a hatóságok megnehezítették az életét. Mint mondta, P. Tamás elfogását követően a szakhatóságok bezáratták melegkonyháját. A rendőröknek és annak köszönheti ezt, hogy ismeri az elsőrendű vádlottat - hangoztatta a tanú, majd azt mondta: "megsemmisítették".

Látott egy jegyzőkönyvet

Ezt követően a bíróság meghallgatott egy másik férfit is, akit nem idéztek, de jelen volt a tárgyaláson és már többször szóba került a neve az eljárás során.

A tanú azt közölte: tavaly nyáron interjút kérve megkereste egy újságíró, aki elmondta neki, hogy az eljárás során beszéltek róla, és ezért szükségesnek érezte a megjelenést a bíróságon. Közölte, látott egy jegyzőkönyvet, amely szerint Radnai megvádolta őt a gyilkossággal.

A Radnait "Faternak" nevező férfi elmondta, régen Radnainak is dolgozott, P. Tamásnak viszont soha. Szerinte Radnai egy vélt sérelem miatt "tapossa" az ő baráti körét. "Mocskosul el van ferdítve ez az egész" - fogalmazott Radnai vallomására utalva, majd az abban lévő állításokat "szemenszedett hazugságnak" nevezte. A tanú hozzátette: Radnai "12 év jogerős ítélettel mászkál a városban", és ugyanazt csinálja, mint a 90-es években.

Az elsőrendű vádlott védője a hétfői tárgyaláson észrevételezte azt, hogy a koronatanúk vallomásainak egyes részeit már több, a per tárgyalásain megjelent tanú nevezte hazugságnak.

A Prisztás József megölése miatt indult büntetőper három vádlottja az eljárás során tagadta bűnösségét.

Hangfelvételek

P. Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette, 2012 júliusában elfogták, és előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok őt gyanúsították meg a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással - amelyben meghalt a sajtóban rendőrségi informátorként is emlegetett Boros József Károly -, továbbá Seres Zoltánnak és testőrének meggyilkolásával is 1999-ben, Tahitótfaluban.

P. Tamás neve a közelmúltban azzal kapcsolatban vált széles körben ismertté, hogy nyilvánosságra kerültek a 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal élén állt Laborc Sándorral folytatott megbeszélései. A két beszélgetésről készült hangfelvételek leirata szerint P. Tamás félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek, Laborc viszont közéleti szereplőkre terhelő információkat várt tőle. Abban az ügyben hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt folytat eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.