Ózdon kánikulában korlátozták a vízfogyasztást

- A vízvételezési lehetőség megmarad, de olyan mértékben, hogy 10 liter víz kinyerése percekbe fog telni, így szeretnénk elérni, hogy ipari mennyiségű vízkivétel ezeken a közkifolyókon ne legyen - mondta egy ózdi fideszes képviselő júniusban. Ha kell, Nyakó István riasztja a katasztrófavédelmet.

A Facebook közösségi portálon terjed egy segítségkérő felhívás, amely szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon a zömében cigányok lakta városrészben az önkormányzat a napokban a közkutak egy részét lezáratta, egy részében pedig olyannyira korlátozta a nyomást, hogy jelenleg csak minimális mennyiségű víz csordogál.

A felhívás szerint a kánikulában a vízhiány miatt embertelen állapotok alakultak ki, a közkutaknál hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük sokan gyerekek. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy rosszullét miatt riasztották volna a mentőket.

A Népszabadság információi szerint az eset nagy valószínűséggel annak a júniusi képviselő-testületi ülésnek  a következménye, amelyen a városatyák meglepő döntést hoztak a közkifolyók használatát illetően. Az ülésen a fideszes Vitális István képviselő, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke azt mondta: "a közkutak helytelen használata több mint 10 millió forintos kárt okoz évente a városnak, ezért egy munkacsoport most felülbírálta azok szükségességét".

Vitális István szerint a lezárás 27 közkifolyót érint a 123-ból, majd hozzátette: "van továbbá javaslat 61 kút nyomáscsökkentésére vonatkozóan, ez azt jelenti, hogy a vízvételezési lehetőség megmarad, de olyan mértékben, hogy 10 liter víz kinyerése percekbe fog telni, így szeretnénk elérni, hogy ipari mennyiségű vízkivétel ezeken a közkifolyókon ne legyen".

Fürjes Pál polgármester: Egyesek felfújják az ügyet

Az MTI a 444.hu-ra hivatkozva idézi Fürjes Pál polgármestert, aki azt mondta, hogy egyesek felfújják az ügyet. A közkutak évente 13 millió forint veszteséget okoztak az önkormányzatnak, a fürdést és a pocsékolást pedig meg kell akadályozni. Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg kell fizetni a vizet - mondta a honlapnak a polgármester. A korlátozással együtt mindenki ivóvízhez tud jutni, csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt - tette hozzá Fürjes Pál.

Az MTI hírül adta: a Roma Magyar Baráti Társaság (RMBT) tüntetést hirdetett hétfő délutánra az önkormányzat elé azzal a céllal, hogy elérje, azonnal nyissák ki a közkutakat a város lakói számára - közölte a Milla (Egymillióan a magyar  sajtószabadságért), jelezve egyúttal, hogy az egyesület támogatja a RMBT-t a tüntetés szervezésében. A demonstráció 15 órakor kezdődik Utolsó csepp - tüntetés a vízért címmel a Városház téren.

Nyakó István: Ha hétfőn nem lesz változás, a katasztrófavédelemhez fordulok

A helyszínen tájékozódott ma Nyakó István szocialista parlamenti képviselő, aki érdeklődésünkre azt mondta: emberiességi minimum, hogy télvíz idején senkit nem lakoltatunk ki, kánikulában pedig nem korlátozzuk a vízfogyasztást. A politikus úgy fogalmazott: az ózdi önkormányzat embertelen döntést hozott.

Nyakó István elmondta: hosszú sorok alakultak ki a kutaknál, és gyerekek állnak a tűző napon, hogy vízhez jussanak. Úgy fogalmazott: megérti, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt Ózd város költségvetése a "majdnem-reménytelen" kategóriába tartozik, de egy ilyen problémát nem embertelen lépéssel kell kezelni. Mint mondta, az olyanok miatt, akik a saját kertjük locsolásához a vizet esetlegesen a közkutakból szállítják, nem azokat kellene büntetni vízmegvonással, akiknek amúgy sincsen semmijük.

A szocialista képviselő hozzátette: hétfőn fölkeresi az ózdi városházát, s ha nem jut eredményre annak érdekében, hogy az emberek elegendő vízhez jussanak, akkor a katasztrófavédelemhez fordul, hogy kezdjenek el vizet osztani.

Juhász Péter vizsgálatot kezdeményez

Juhász Péter, az Együtt-PM Szövetség társelnöke ombudsmani vizsgálatot kezdeményez az ózdi közkutak elzárása kapcsán - tudatta lapunkkal a szövetség sajtóirodája. Mint írják, szombaton, a hőségriadó kellős közepén az ózdi önkormányzat egy korábbi döntését végrehajtva teljesen elzártak 26 közkutat a város többségében romák lakta részén, és több mint harmincnál pedig korlátozták a víznyomást, hogy lassabban folyjék ki a víz.

Törvényellenes a közkutak elzárása olyan lakott belterületi városrészen, ahol az ingatlanokba nincs bevezetve a víz, mert az önkormányzatokról szóló törvény szerint az ivóvízellátás biztosítása önkormányzati alapfeladat, és ezt a feladat ellátást a közkutak elzárása nyilván meghiúsítja.

Juhász Péter, az Együtt - PM Szövetség társelnöke éppen ezért felszólítja az illetékeseket, hogy a vízszolgáltatást haladéktalanul állítsák helyre ezeknél a közkutaknál. A kialakult helyzet ugyanis jelenleg az, hogy akár órákat kell sorban állni a negyven fokos hőségben egy-egy vödör vízért, gyakran a lakóhelyüktől 4-500 méterre, vagy még messzebb.

Juhász Péter hétfőn ombudsmani vizsgálatot kezdeményez, bejelentést tesz az ózdi önkormányzat működésének törvényességét felügyelő Kormányhivatalnál, illetve kéri majd az ÁNTSZ-t, vizsgálja ki, nem történt-e közegészségügyi vészhelyzet - zárul a közlemény.

DK: ez a színtiszta rasszizmus

A Demokratikus Koalíció (DK) mélységes felháborodását fejezi amiatt, hogy az ózdi önkormányzat elzárta a cigánytelepeken a vizet - olvasható a DK által az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményben. A párt azt írja: a fideszes városvezetés indoklása szerint túl sok vizet használtak az ott élők - a közel negyven fokos kánikulában. 28 utcai kútnál elzárták a vizet, további 61-nél pedig korlátozták a nyomást. Amit az önkormányzat művelt, az színtiszta rasszizmus, az embertelenség csimborasszója, pőrén megmutatja a Fidesz gyalázatos gondolkodását.

Holnap Varju László országgyűlési képviselő Ózdra utazik, tájékozódik a Polgármesteri Hivatalban és a Demokratikus Koalíció helyi szervezete vizet oszt a cigánytelepeken - zárul a közlemény.

Csavarhúzóval kitámasztott hatóságilag szűkített közkút Ózdon, a Hétes telepen az év egyik legforróbb napján
Ózd, 2013. augusztus 4. Csavarhúzóval kitámasztott közkút Ózdon, a Hétes telepen 2013. augusztus 4-én. A helyi önkormányzat június végi döntése értelmében "vízpazarlás" miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el. MTI Fotó: Vajda János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.