OVI helyett NVI: az új név megvan, az új vezető még nincs

Péntektől megkezdi működését a Nemzeti Választási Iroda, amely a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) titkársági feladatait is ellátja majd. Az új jogszabályok értelmében minden helyi, illetve területi választási ügy másodfokon e testület asztalára kerül.

Önálló intézményként, saját költségvetéssel, kibővült hatáskörökkel és új elnevezéssel működik a jövőben az Országos Választási Bizottság (OVB) titkársági feladatait is ellátó választási iroda. Az Országos Választási Iroda (OVI) neve péntektől Nemzeti Választási Iroda (NVI) lesz, azt azonban még nem tudni, kit nevez ki - a miniszterelnök javaslatára - a köztársasági elnök az új intézmény vezetőjévé kilenc évre.

Sári Miklós, a választási iroda jelenlegi vezetője az MTI megkeresésre csütörtökön arról beszélt, az eddig gyakorlatilag "projektszervezetként" működő OVI munkatársainak jelentős része a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) választási főosztályának tagjaiból állt, és az elmúlt években 20-25-en dolgoztak itt. Elmondta, mivel az új választási törvény számos más feladattal is megbízta az új választási irodát, ezért várhatóan a jelenleginél sokkal többen dolgoznak majd itt, például a határon túli magyar választópolgárok regisztrációjának kezelése miatt.

Utalt arra, hogy az érintettek augusztus 1-jétől levélben, majd november 1-jétől elektronikus úton (ügyfélkapun, vagy a választási portálon keresztül) is kérhetik a regisztrációjukat. Közölte, a NVI-nak önálló költségvetése lesz, ez azt jelenti, hogy forrásai a jövőben nem a KIM, hanem az Országgyűlés büdzséjében jelennek meg. Azt mondta, a jelentős többletfeladatok, az új munkatársak érkezése és az intézmény működését biztosító saját háttérapparátus kiépítése miatt várhatóan lényegesen nagyobb költségvetési forrásból kell gazdálkodniuk. Azt sem zárta ki, hogy a jelenlegi Arany János utcai épületből is nagyobb ingatlanba költöznek, ám mint mondta, erről még nem született semmilyen döntés.

Az új választási jogszabályok értelmében az OVB jelenlegi működésében, összetételében most nem lesz változás. Az Országgyűlés által választott és a parlamenti frakciók delegáltjaiból álló testület azonban szeptembertől már megváltozott személyi összetételben, Nemzeti Választási Bizottságként (NVB) működik tovább.

Az NVB pártdelegáltjai az új országgyűlési választások kiírásáig maradhatnak tagjai a testületnek. Az új testületben már nem öt, hanem hét, a parlament által választott tag kap majd helyet, valamint azoknak a pártoknak a képviselői, akik országos listát tudnak állítani az országgyűlési - illetve, ha egy időben lesz, az európai parlamenti - választásokra. (A jelölőszervezetek akkor is csak egy tagot delegálhatnak, ha mindkét választáson indulnak.)

Az NVB-nek (és így közvetve az ügyeket előkészítő NVI-nek) várhatóan sokkal több dolga lesz, mint a korábbi választásokon, mert az új jogszabályok értelmében minden helyi, illetve területi ügy másodfokon a testület asztalára kerül. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a jogorvoslati rendszer következő szintje Kúria lesz, ahol ugyancsak várhatóan jelentősen megnő majd a beadványok száma.

Az iroda vezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.