Az OVB elkaszálta az MSZP népszavazási kezdeményezését

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem adott zöld utat az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek, és annak a népi kezdeményezésnek sem, amely az új alkotmányról szólt volna.

A testület hétfői ülésén nem hitelesítette az ellenzéki párt által benyújtott egyik minta-aláírásgyűjtő ívet sem.

A népszavazási kezdeményezések hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek, illetve volt közöttük megtévesztő is. A határozatok nem jogerősek, a döntések ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a jogorvoslatról.

Az OVB ülésén részt vevő Korózs Lajos (MSZP) a döntések után azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak valamennyi határozattal kapcsolatban. Mint fogalmazott, "nincs megállás, megyünk tovább, ha kell Strasbourgig megyünk".

A népszavazási kérdések közül egyet az MSZP-s delegált tag, Litresits András mellett támogatott Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (a parlament által választott tag) és Szabó Miklós (LMP) is. A népi kezdeményezést pedig hármuk mellett a Jobbik delegáltja, Borbély Andrea is támogatta.

A népi kezdeményezés - amelyet magánszemélyként Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagja nyújtott be - aláírásgyűjtési ívén az áll: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra".

A kérdések, amelyeket három szocialista elnökségi tag nyújtott be, így szóltak: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket az Állam (Kormány) semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?"

"Egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra?" "Egyetért-e ön azzal, hogy az állampolgárok magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"

Mesterházy Attila pártelnök a kezdeményezéseket korábban indokolta, hogy "itt és most" akarnak megálljt parancsolni a kormány "agresszív politikájának", de ezt a parlamentben nem tudják megtenni.

Politikai megrendelésre?

 

Korózs Lajos MSZP-s politikus szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) politikai megrendelést teljesített, amikor elutasította a párt népszavazási és népi kezdeményezéseit.

Korózs Lajos azt mondta az MTI-nek, hogy az OVB hétfői ülésén gyakorlatilag "mondvacsinált" kifogásokat ismertetett a testület elnöke.

Ilyen volt például, hogy az OVB szerint nem egyértelmű, mit is ért a kezdeményező magánnyugdíjpénztár alatt. "Én azt gondolom, hogy minden normális, magyar nyelven beszélő ember pontosan tudja, hogy miről van szó" - mondta a szocialista politikus.

Az OVB szerint az sem derült ki egyértelműen - tette hozzá -, hogy a pénztárak kezelik-e a tagok pénzét. Korózs Lajos szerint ezek mind mondvacsinált kifogások, és az Alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.