Óvatosságra intik a nőgyógyászokat

Országos kampánnyal óvja a nőket a hazai gyógyszerügyi hatóság a fogamzásgátló tabletták mellékhatásaitól. A világban több ezer kártérítési per indult a fogamzásgátlók mellékhatásai miatt, Magyarországon alig néhány mellékhatást jeleztek az orvosok a hatóságoknak.

 A napokban valamennyi nőgyógyász megkapta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) levelét, melyben az a fogamzásgátlókkal kapcsolatban fokozott elővigyázatosságra hívja fel a szakorvosok figyelmét. Egyebek mellett azt kérik, hogy az orvosok a tabletta felírását kérő nőknél végezzenek a trombózisra (rögös érelzáródás) kockázatelemzést. Azaz tisztázzák, van-e, volt-e valaha véralvadási zavara a tabletta felírását kérő nőnek, vagy fordult elő a családban trombózis, agyvérzés, tüdőembólia? Van-e érszövődménnyel társuló cukorbetegsége, magas vérnyomása, magas-e a vérzsírértéke? Készül-e nagyobb sebészeti beavatkozásra?  

Ha ezek közül csak egyetlen kérdésre igen a válasz, az orvost fokozott elővigyázatosságra kéri a gyógyszerügyi hatóság. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet egyben azt is kéri a gyógyítóktól, hogy a recept átadása előtt győződjenek meg arról, hogy a páciensük megértette, mik azok az élettani helyzetek, vagy egyéb kísérő betegségek, amelyek a fogamzásgátlóval együtt növelik a vérrögképződést, közvetve pedig a trombózis, agyvérzés, tüdőembólia kockázatát.

A nőgyógyászoknak postázott levélhez mellékeltek a betegeknek szóló, kinyomtatható tájékoztatót is, ez részletesen ismerteti a különféle érelzáródások tüneteit, jelezve azt is, mikor, melyik esetében kell haladéktalanul orvoshoz fordulni.

Lapunknak Csákány M. György kandidátus, szülész-nőgyógyász azt mondta: a kockázatfelmérés eddig is része volt a tablettafelírásnak. Hozzátette: ugyanakkor a nőgyógyászoknak csak elvétve jut tudomásukra, ha a tablettát szedő páciensüknél érelzáródás történik.

Ezt megerősíti az OGYI adatsora is, miszerint Magyarországon 2010 óta összesen 15 mellékhatást jelentettek a különböző kombinált orális fogamzásgátlókkal kapcsolatban. Ezeknek csak kisebb része volt tromboembólia, a többi a fogamzásgátló melletti teherbe esést regisztrálta, illetve 1-1 esetben allergia, illetve súlynövekedés volt a feltételezett mellékhatás. 

Ennél alaposabb volt az adatgyűjtés más országokban. A MedicalOnline cikke szerint  "a Merck éppen most készül arra, hogy összesen 100 millió dollárt fizessen ki körülbelül 1700 kártérítési per felperesének, de 2012-ben a Bayernek is 110 millió dollárjába került egy hasonló pereskedési hullám, melynek kapcsán átlagosan 220 ezer dollárt fizetett ki egy-egy esetben. Tavaly a francia gyógyszerhatóság a Bayer Diane-35 nevű szerét vonta ki a piacról, ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA, European Medicines Agency) vizsgálja meg a készítménynek az akné terápiájában alkalmazott off-label indikációját, illetve a szer használatához kapcsolódó thrombosis-kockázatot. Az EMA eleget tett a felszólításnak, ám mind a gyógyszer, mind annak off-label javallata tekintetében támogató álláspontra helyezkedett, ami visszakozásra késztette a francia szakhatóságot."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.