Ötvenezernél is többen lehettek a sajtószabadság-tüntetésen!

Miután a szervezők 50 ezresnél is nagyobbra becsülték a keddi budapesti sajtószabadság-tüntetés létszámát, térképek és fotók segítségével kiszámoltuk, mennyien is lehettek valójában a Szabad sajtó útján.

A március 15-i pesti sajtószabadság-tüntetésről egy valamit biztosan állíthatunk: nem voltak egymillióan. Ezt persze az Egymillióan a Szabad sajtó útján elnevezésű demonstráció szervezői nem is állították, becslésük szerint 50-70 ezren lehettek, a tudósítások többsége is több tízezres tömegről szólt. Az MTI is több tízezerre, az AFP francia hírügynökség, illetve az Index.hu 30 ezerre saccolta a tömeg létszámát, a Hírszerző rendőrökre hivatkozva 8-10 ezer, az fn.hu pedig 10-15 ezer tüntetőről írt, lapunk pedig bő tízezerre becsülte a demonstrálók számát. Az ellentmondásos beszámolók miatt - és miután sok olvasónk kifogásolta, hogy "alullőttük" a létszámot - megpróbáltuk utólag kiszámolni, hányan is lehettek valójában.

A vállalkozás majdnemhogy lehetetlen, mivel a résztvevők száma folyamatosan változhatott, és a helyüket is változtatták, mérő/áteresztő pontokat pedig nem állítottak fel, így csak a térképre, vonalzóra, fotókra, valamint némi tömegbecslési és anatómiai alapokra hagyatkozhatunk.

A tüntetést az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartották, de a tömeg a Ferenciek terén túl, a Szép utcáig tartott helyszíni tudósítóink, fotósaink tapasztalata alapján. A híd melletti térrészeken (a busz-öblökben, a Ferenciek terén, a híd melletti parkokban) is sokan álltak-ücsörögtek, de eltérő sűrűségű volt a tömeg. Minden esetre a Ferenciek teréig szinte hézag-mentesen megtöltötték a tüntetők a Szabad sajtó útját.

A tömegbecsléshez azt vettük alapul, hogy egy ember átlagos vállszélessége 50 centiméter és legalább 0,25 négyzetméteres területet foglal. A keddi tüntetésen a színpad előtti részt leszámítva, nem volt tömegnyomor, így egy négyzetméterre becslésünk szerint 2-3 ember jutott (elől több, hátul kevesebb).

Ami a teljes területet illeti: a színpad és a Szép utca közötti távolság nagyjából 500 méter, a Szabad sajtó útja körülbelül 30 méter széles, ez tehát körülbelül 15 ezer négyzetméteres alapterületet jelent. Ehhez még hozzáadtuk a hídfő, a buszmegállók, a Március 15. tér és a Ferenciek terének egyes részeit is. Ha tehát egy fél kilométer hosszú és mondjuk 50 méter széles területet vennénk alapul, 4 fő/nm-es "hering" sűrűséggel, akkor azt kapjuk, hogy ezen a területen összesen százezren férnének el - igazi tömegnyomorban. Esetünkben ez túlzás, így külön is lemértük az egyes térrészek méreteit, és eltérő tömegsűrűséggel számoltunk, nagyvonalúan és szigorúan is.

Így a következő számokat kaptuk (hangsúlyozva, hogy mindez saját becslésünk, nem hivatalos adatokon alapul):

Szabad sajtó útja (kb. 30 x 500 méter):

Max. (4 fő/nm): 60.000 fő;

Átlag (3 fő/nm): 45.000 fő;

Min. (2 fő/nm): 30.000 fő;

A hídfő kiszélesített része a színpadnál (kb. 2x8x35 méter):

Max. (4 fő/nm): 2240 fő;

Átlag (3 fő/nm): 1680 fő;

Min. (2 fő/nm): 1120 fő;

Buszmegállók (kb. 2x10x50 méter):

Max. (4 fő/nm): 4000 fő;

Átlag (3fő/nm): 3000 fő;

Min. (2 fő/nm): 2000 fő;

Ferenciek tere és a szemközti térrész (kb. 30 x 30 méter):

Max. (3 fő/nm): 2700 fő;

Közép (2 fő/nm): 1800 fő;

Min. (1 fő/nm): 900 fő;

Egyéb tér-részek (lehajtó a Váci utca felé, parkok a híd mellett):

Max.: 2000 fő;

Átlag: 1500 fő;

Min. 1000 fő;

Összesen:

Max.: 70.940 fő;

Átlag: 52.980 fő;

Min.: 35.020 fő.

Becslésünkben állandó méretű tömeggel számoltunk, és miután nem hivatalos adatokból dolgoztunk, nagyvonalúan hozzáadhatunk még párezret az általunk reálisnak vélt, 52.980-as átlaghoz, így legyen a teljes létszám mondjuk 55 ezer fő - de még a legkisebb "népsűrűséggel" számolva is 35-40 ezer ember lehetett kint. Azt nem tudhatjuk, hogy közülük hányan jöttek tüntetni, és hányan csak kíváncsiságból, hivatalos ünnepségekről, turistáskodni, zenét hallgatni - de ha csak minden második ember volt "valódi tüntető", még akkor is ez volt az eddigi legnagyobb szabású sajtószabadság-tüntetés.

Tömött sorokban a sajtószabadság mellett tüntetők
Szabad sajtó útja - tüntetés a sajtószabadságért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.