Ötven házat szerzett meg Érpatak polgármesterének jótékonysági szervezete

Nem közvetlenül Orosz Mihály Zoltán, hanem a hozzá kötődő számos szervezet közül a Benefícium Szeretetszolgálat Egyesület szerzett meg a faluban közel ötven ingatlant. A helyiek szerint nagyon különös körülmények között.

Az Átlátszó.hu a falubeliek információira támaszkodva 47 olyan ingatlanra bukkant az ingatlan-nyilvántartásban, amelynél a Benefícium Szeretetszolgálat Egyesület szerepel tulajdonosként. A szervezetet Orosz Mihály Zoltán 2000-ben eredetileg egyházi szeretetszolgálatként alapította, azonban amikor a Sophia Perennis Egyháza elvesztette az egyházi státuszát, a szeretetszolgálat nevéből is eltűnt ez a kitétel, azóta Benefícium Szeretetszolgálatként működik.

A helyiek elbeszélése szerint a házak gyakran különös körülmények közt cseréltek gazdát. Több esetben a kilátásba helyezett bírságok után döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy eladják ingatlanjukat, de akadt olyan írástudatlan idős pár is, akinek az Átlátszó riportere árulta el, hogy már nincs a nevükön az otthonuk.

Orosz Mihály
Konyhás István / Népszabadság

Egy másik ház tulajdonosa eredetileg egy árván nevelkedett nő, aki nagykorúvá válásakor kapott életkezdési támogatásból vette gyámja segítségével az ingatlant még 2005-ben. A cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alatt álló nőnek ez is az állandó lakcíme. Ennek ellenére tavaly hirtelen eltűnt, szomszédai úgy tudják, egy otthonban él. A házba pedig fél éve egy házaspár költözött. Bár az ingatlan a nő nevén maradt, az új lakók a Benefíciumnak fizetnek havi tízezer forintot, amit a közmunkásként dolgozó nő béréből vonnak le.

A tulajdonosok sok esetben bérbe is veszik korábbi saját házukat a Beneficiumtól, aminek ellenértékét – az Átlátszó szerint – az önkormányzat pénzügyesének kell befizetni. A Beneficium házainak bérlői az Átlátszó kérdésére azt mondták, nincs írásos szerződésük, és a bérleti díjról sem kapnak sem nyugtát, sem hivatalos elismervényt.

A szervezet háromfős kuratóriumát 2012 óta Orosz vezeti. A másik két tag Orosz testvére, Násztáné Orosz Erika, illetve az élettársa, Gelsnié Uri Valéria, a helyi szociális intézmények vezetője. A portál információi szerint ebben a szervezetben nem számít különösnek, hogy minden pozíciót valamilyen Oroszhoz közeli személy tölt be.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.