Ötpárti egyetértés: a szélsőségesek a szlovák kormányban vannak

Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök az ötpárti tanácskozás után tartott tájékoztatóján elmondta: kivételes helyzet, hogy mindegyik parlamenti erő alapvetően egyetértett abban, hogy miért jött létre a két ország közötti feszültség, miért más a két ország pozíciója, miért nem lehet egyenlőségjelet tenni a szlovák és magyar álláspont közé.

A miniszterelnök hangsúlyozta: egyik fél sem érdekelt abban, hogy a két ország „jelenkori történelmét szélsőségesek írják”. A kormányfő hozzátette: a magyar kormánytól távol állnak a szélsőségesek, míg a szlovák kormány politikai erői közt van olyan, amelyik a nacionalizmusra épít. A szlovák oldal bizonyos politikusai „hírhedtek” nacionalizmusukról és arról, hogy „normális emberi viszonyok között is elfogadhatatlan” hangnemet engednek meg.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar közélet peremén lévő szélsőséges kis csoportok is elfogadhatatlanok, de köztük és a magyar kormány között legalább nem lehet egyenlőségjelet tenni. Gyurcsány további intenzív konzultációkat tart szükségesnek a parlamenti pártok között az ügyben.

A parlamenti pártelnökök, illetve az Orbán Viktort és Dávid Ibolyát helyettesítő frakcióvezetők, Navracsics Tibor és Herényi Károly egyike sem zárta ki, hogy közös nyilatkozatot fogadjanak el a szlovák-magyar viszony rendezéséről. Elsőként Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője nyilatkozott az ötpárti tanácskozás után. Herényi kérdésünkre azt valószínűsítette, hogy lesznek még további egyeztetések és hozzátette: a közös nyilatkozat előkészületei folyamatban vannak, de részleteket nem említett. Ahogyan az MDF-es javaslatról sem kívánt beszélni, mondván, az a zárt ülésen hangzott el.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt mondta, világosan látni kell, hogy Szlovákiában egy olyan kormány van hatalmon, amely szélsőséges erőkkel kötött koalíciót. Hozzátette: a szlovák kormány nem is határolódik el a nacionalista, szélsőséges erőktől; miközben a magyar Parlamentben nincsenek szélsőséges pártok. Megismételte azt, amiről napirend előtt is beszélt: a parlamenten kívüli szélsőséges erők szlovákiai fellépései, akcióik ártanak a határon túli magyaroknak. Ezektől el kell határolódnia a magyar parlament erőinek. Az SZDSZ elnöke elvárja, hogy a kormány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a józan, európai demokratikus politizálást követő szlovák politikusokkal fölvegye a kapcsolatot, hogy – idézzük – bizonyítsuk, a két ország között van értelmes párbeszéd. Fodor összességében gesztusértékűnek nevezte a kormányfővel való egyeztetést.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a találkozó után úgy fogalmazott: határozott, következetes és magyar nemzet egységét kifejező politizálást kértek a kormányfőtől, ha a miniszterelnök a szlovák partnereivel tárgyal. A fideszes politikus nehezen értelmezhetőnek nevezte, hogy a szlovák fél még most sem adta át jelentését az atrocitásba torkolló futballmérkőzésen történtekről. Navracsics is arról beszélt, hogy a szélsőségesek Szlovákiában a kormánykoalíció részét képezik. Arra kérik Gyurcsányt, hogy tárgyalásai során „hozza szóba” például a m-gyar nyelv használatát, hogy a magyar kisebbségi kisiskolák botrányosan kimaradnak az uniós támogatásokból. Végül azt kérte, hogy a Fidesz által kezdeményezett nyilatkozatot támogassák.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt kérte, hogy a kormányfő tegyen lépést az európai szocialista szervezeteknél annak érdekében, hogy világosan lássák: a szlovák kormányerők között szélsőséges erők is vannak. Semjén is hangsúlyozta, hogy a magyar és a szlovák szélsőségek között nem tehető egyenlőségjel. „Szlovákia esetében a szélsőség a kormányban is jelen van Jan Slota személyében. A szlovák rendőri brutalitás pedig az állami intézkedések része volt” – hangsúlyozta.

Egykori koalíciós partnerek egyeztetése
Egykori koalíciós partnerek egyeztetése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.