Ötödikes törikönyv, Szálasi eszméivel

Ötödikes törikönyv, Szálasi eszméivel

Nyilas eszmékkel szimpatizáló és azokat hirdető történelemkönyv miatt tiltakozik a Magyarországi Kisebbségek Pártja - Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (MKP-ÉKE). Hasonló gondolatokat hirdető könyvek több korosztálynak is készültek, a legfiatalabbakat célzó kötet a "Történelem 5. osztályosoknak (Alternatív történelem tankönyv 11-12 éves gyermekek számára)" címet viseli. A könyvek hol nyíltan, hol kevésbé egyértelműen, de a Nyilaskereszter Párt egykori vezetője, Szálasi Ferenc tanainak téveszméit hirdetik - vélte a Népszavának nyilatkozó Nagy László, a tiltakozás mögött álló MKP-ÉKE történész kabinetének elnöke. Szerinte a nyilas-hungarista jellemvonások közé tartozik, hogy a könyvekben erőteljesen azt sugallják: a világ kultúrájának jelentős része a magyaroktól ered. Ezt nagy László szerint a szerzők a Szálasi által népszerűsített sumér-szkíta-pártus-magyar azonosságelmélettel próbálják magyarázni. A könyvek olyan kijelentéseket tartalmaznak, hogy a sumér és a magyar kultúra egy és ugyanaz, valamint azt is sugallja, hogy már az egyiptomiak is a magyarok nyelvét beszélhették. Utalnak arra is, hogy Jézus a magyaroktól - pontosabban a könyv szerint az őseinket jelentő pártusoktól - származhat.

Kollégája tiltakozik Morvai Krisztina ellen

Az ELTE jogi karának vezetéséhez írt nyílt levélben támadta meg Morvai Krisztina egyetemi docenst, a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltjét egyik kollégája - írta a szerdai Magyar Nemzet. Földi András, a jogi kar dékánhelyettese a levélben azt írta: "évek óta növekvő aggodalommal, sőt megdöbbenéssel és  felháborodással" figyeli "egy főállású oktató kolléganőnknek" a "szélsőséges, kirekesztő" megnyilatkozásait. Földi ezért határozat elfogadását javasolja a kari tanács december 9-i ülésén, amely elítélné a kirekesztő politikai szélsőségesség és a közösségek elleni gyűlölködés minden formáját, továbbá kimondja: az ilyen megnyilatkozásokat tevő oktatóknak "nincs helye az egyetem polgárainak közösségében" - olvasható a lapban. Morvai Krisztina válaszlevelében rámutat: esküjükből következően a jogászok nem lehetnek közömbösek olyan jelenségekkel szemben, amelyek a magyar nép érdekeivel, alkotmányos értékeivel ellentétesek, ezért a hallgatók előtt példát mutatva szót kell emelni minden ilyen jelenség ellen - áll a Magyar Nemzetben.

Kétszázezres kölcsön a szegények bankjától

Egy tervezet szerint 10 ezer és 200 ezer forint közötti kölcsönhöz juthatnak azok a rászorulók, akik az „esélyek bankjától” kérnek anyagi segítséget.  A részleteken szocialista képviselők dolgoznak - írta a szerdai  Népszava. Juhászné Lévai Katalin a lapnak elmondta, céljuk, hogy néhány tízezer forint tartozással senki családja, lakhatása ne  kerüljön veszélybe uzsorakölcsön miatt. A pénzügyi alapot állami  forrás és adományok biztosítanák. Magánszemélyek egy bankszámlára  bármekkora összeget fizethetnének, így jogosulttá válnának a  minimális kamatú kölcsönre. De nemcsak a befizetők vehetnék igénybe  a szolgáltatást, hanem a szegénységben élők is. A program 2009 őszén indulhatna. Egy másik megoldást Kovárik Erzsébet, a szociális minisztérium szakállamtitkára ismertetett korábban: szociális számlát vezetne be a kormány, a gyes, a gyed, a családi pótlék és az ápolási díj erre érkezne. Ez tenné lehetővé a szociális kölcsön igénylését, a törlesztést ugyanis ezekből az összegekből vonnák le. Egy harmadik elképzelés szerint piaci kamatozású, 5-10 ezer forintos kölcsönt vehetnének föl a szegénységben élők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.