Ötmilliárdos rektori követelés az egyetemi klinikáknak

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elvárja, hogy a kormány azonnali intézkedéssel mintegy ötmilliárd forint pluszforrás bevonásával stabilizálja az egyetemi klinikai központok idei finanszírozását - közölte a szervezet elnöksége. A nyilatkozat szerint a testület mélységes aggodalommal követi a 2009-es egészségügyi finanszírozás alakulását és a 2010-es költségvetés egészségügyi fejezetének tervezett számait.

Az MRK elnöksége kiemelte: az idei egészségügyi finanszírozás lehetetlen helyzetbe hozta a klinikai központokat, s ezáltal a négy egyetemet is (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged). A gyógyító-megelőző kassza összegének csökkentése oda vezetett, hogy az év utolsó harmadában még az első félévhez képest is 75-80 százalékos áron tervezik finanszírozni a betegellátást. Ez az egyetemeken összességében mintegy ötmilliárd forint hiány felhalmozódását okozza.

A klinikai központok nem rendelkeznek a túléléshez szükséges tartalékkal, mivel azokat már felélték. A finanszírozás 2009-es és 2010-es tervezetei ellehetetlenítik az egyetemeket, a kiemelten támogatott programok esetében meggátolják az időben történő szerződéskötést és a megvalósítást, továbbá veszélyeztetik a szükséges önerő biztosítását.

"A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége nyomatékosan felhívja a felelősen gondolkozó döntéshozókat, parlamenti képviselőket arra, hogy az egyetemi betegellátás komplex helyzetét és hatásait figyelembe véve ne hozzanak olyan döntést, amelynek hatásai már rövid távon is káros hatásúak az egészségügyre, a felsőoktatásra, a hazai egészségiparra, s ezáltal az egész nemzetgazdaságra" - olvasható a nyilatkozatban.

A testület kitért arra: a fentiek alapján támogatja a kórházi szakmai szervezetek - köztük a Magyar Kórházszövetség, az Egyetemi Klinikák Szövetsége és a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület - által 2009. szeptember 16-án elfogadott állásfoglalást.

A Magyar Kórházszövetség és társszervezetei aznap rendkívüli ülést tartottak, s az azt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozták: nincs elég pénz az idén az egészségügyi intézmények működtetésére, és a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet az ágazati érdekképviseletek számára elfogadhatatlan.
A szervezetekvezetői állásfoglalásukban jogszerűtlennek és végrehajthatatlannak nevezték a tervezetet, amely megváltoztatná a finanszírozási rendet, továbbá csökkentené a fekvő- és a járóbetegeket fogadó intézmények forrásait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.