Ötletpályázat az Üllő útra

Bárki és a legkülönfélébb írásos, képi vagy épp makettalkotásokkal indulhat az Üllői út átformálását célzó ötletpályázaton, a kiírást a XVIII. kerület, s az e témában jó ideje partnereként működő REevolutio Consulting hirdette meg, jelentkezni szeptember elsejéig lehet.

Ötletpályázatot hirdet az Üllői út környezetének revitalizációjára a XVIII. kerület. A pályázat szakmai tartalmát a pestszentlőrinci főépítészi iroda külső szakértők bevonásával dolgozta ki, s koordinátorként részt vett benne az önkormányzattal e témában másfél éve közösen dolgozó REevolutio Consulting. A beküldési határidő szeptember 1. – tájékoztatta lapunkat közleményében a Reevolutio Consulting.

Mint arról már beszámoltunk, a 15 kilométer hossszúságú Üllői út megújításáról a pályázatkiírók  kezdeményezésére tavaly év elején kezdődött szakmai konzultáció az érintett kerületek, valamint a főváros, továbbá számos szakmai és civil szervezet, s a lakosság bevonásával. Az ötletpályázat célja az Üllői út szerepének, arculatának újragondolása annak külső szakaszán, továbbá megismerni a terület megújításával, funkcióváltásával kapcsolatos fiatalos, kreatív ötleteket, meglátásokat.

Budapest térképein jól látható, az Üllői út a főváros leghosszabb útja, amely a belvárosból a város dél-keleti határáig húzódik. Megközelítőleg 15 km hosszúságú sugárút, amely a Kálvin tértől indul és Vecsésig tart. A hosszúsága és sugárút jellege miatt, számos budapesti kerületet érint és halad rajtuk keresztül, úgy, mint a VIII., IX., XVIII., és XIX. kerület. Az Üllői út Kálvin tér és Határ út közötti szakasza a Ferencváros és Józsefváros közötti természetes határvonal.

Az Üllő út szerkezete tehát igen sokrétű az által, hogy a belvárosból indul, és egészen agglomerációig tart. Ennek megfelelően az Üllői út mentén eltérőek az építészeti karakterek is. Az alapvető probléma az Üllő úttal, hogy a hosszúsága és több kerülettel való érintettsége okán nehéz kijelölni a jellemző pontjait. Nagyon sokféle városkarakter és funkció jelenik meg a sugárút mentén.

Ha a külső szakaszt figyeljük, a Határ út elhagyása után, ahol már leginkább a kertvárosi jelleg dominál, nagyon nehéz különbséget tenni ház-ház, utca-utca között. Emiatt alakult ki ezen a részen egy olyan monoton felépítés, amely által az út teljesen elveszíti érdekességét, nehéz meghatározni, nincsenek kitüntetett pontok. Az idelátogató nem tud különbséget tenni a kerületek és részeik között, nem úgy, mint a Ferencvárosi, Józsefvárosi részek között.

A pályázatra beérkezett tervek eredményeivel az önkormányzatok szeretnének egy újfajta rálátást kapni a problémákra, és a fejlesztési lehetőségekre. Az ötletpályázaton várják az Üllői út környezetében tanulók, élők és a főutat használók elvárásait, elképzeléseit, kreatív ötleteit. Olyan pályaműveket várunk, melyekben az Üllői út újrapozícionálása a cél, és amely leginkább a XVIII. kerület jövőjére fókuszál. A pályázat foglalkozhat az Üllői út egy-egy részével vagy az egész Üllői úttal vagy csak egy telekkel, épülettel, csomóponttal.

Bárki pályázhat, aki ismeri és/vagy használja a helyszínt, vagy jobban megismerné és használná. A jelentkezés ingyenes, de a pályamunkák beküldése regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap a XVIII. kerület honlapjáról letölthető, s a hartung@bp18.hu e-mail címre kell visszaküldeni. A pályázat formája lehet írásmű, rajz, fotó, fotómontázs, kisfilm, videoklip, egyéb digitális feldolgozás, makett, modell, térplasztika, stb. Bármilyen technikai eszköz felhasználása megengedett. A beadott munkákat vagy postai úton, vagy e-mailen várják a szervezők. (az e-mailen fogadott pályaművek formátuma: pdf, ppt, jpeg, tif, dwg, kisfilm/avi lehet.)

Az ötletpályázat nyíltsága miatt több kategóriában lesz az értékelés. A bíráló bizottságban a XVIII. kerület illetékes alpolgármestere és a főépítész, a REevolutio Consulting, a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták Tagozata, s a helyi szakmai szervezetek képviseletében a kerület településfejlesztési bizottságának egyik tagja kap helyet.

A díjazás is több kategóriában történik, a helyi vállalkozók bevonásával az  első három helyezett 25, 15, s tízezer forintos pénzjutalomban részesül. A zsűri döntése alapján a pályázat eredményét a XVIII. kerület és a REevolutio Consulting nyilvánosan kihirdeti a honlapján. A beérkezett pályamunkákat később kiállítják a nagyközönség számára is.

Üllői út
Üllői út
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.