Ötezer idősebb orvos veszne el Matolcsy nyugdíjtervével

Az egészségügyi kormányzat mentességért folyamodott a kormányhoz, miután a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulásának terve azonnal bedöntené az egészségügyet.

Az államtitkárság saját humánerőforrás-monitoring adatai alapján ma körülbelül ötezer 62 év feletti orvos dolgozik az ellátórendszerben, ebből 1790-en 70 évesnél is idősebbek. Ha ehhez hozzáadjuk az évi 1000-1200 külföldre távozó gyógyítót, egyik évről a másikra 6000-6200 orvost kellene pótolni.

Ez lehetetlen feladat, ezért a gyógyítás területén szinte egyetlen egészségügyi szolgáltató sem maradna talpon. Kórházi osztályok tucatjait lehetne bezárni, a biztonságos betegellátás feltételeit jogszabály rögzíti és ennek része az is, hogy egy adott feladathoz hány orvost kell alkalmazni.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt hét szerdán jelentette be, hogy húszmilliárd forint megtakarítást remél „a közszféra és az állami szféra javulásából”. Matolcsy György szerint 300-320 ezer alkalmazottra van ráhatása a központi kormányzatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.