Öt óvodát zárnak be Szegeden

Öt óvodát zár be a szegedi önkormányzat. Botka László polgármester szerint akár hetet-nyolcat is bezárhatnának, a gyenge jobboldal szerint egyet sem kellene, mert a túl magas csoportlétszámok szakmailag károsak.

Öt óvoda bezárására tett javaslatot a szegedi városvezetés. A februári közgyűlésben döntenek, de a kétharmados baloldali fölény miatt ennek eredménye aligha kétséges.

Az érintett szülők egyelőre csak a Facebookon tiltakoznak, annál hangosabb a helyi ellenzék. A szegedma.hu jobboldali portál a Népszabadság egyik 2010-ben megjelent riportjára hivatkozik, amelyben szakemberek a húsz fős csoportlétszámot tartották ideálisnak.

Bartáné Tóth Mária, az önkormányzati óvodaigazgatóság vezetője így nyilatkozott: Nem tudok Magyarországon olyan önkormányzati fenntartású óvodát említeni, ahol az optimális állapot és a szakmaiság lenne az elsődleges, s nem a finanszírozás”. Hozzátette: mint pedagógus maga is örülne, ha ez másképp lenne.

Ahogyan egyre több részlet kiderül, úgy éleződik a vita: csak két óvodát zárnak be kifutó rendszerben, a másik hármat már az idén. Ötből csak két óvodára igaz, hogy a csoportokkal együtt másik óvodába mehet az óvónénijük is. Az óvodaigazgató kiemelte: 633 gyermekkel van kevesebb, mint ahány férőhely rendelkezésre áll. Az ellenzék azzal replikázik: amikor több gyermek született, akkor sem lett több óvodai csoport, csak a létszámukat emelték.

Külön sérelmezik, hogy két bezárásra ítélt óvodában is speciális program működik. Elképzelhető viszont, hogy új bölcsőde nyílik - bár nem valamelyik bezárt óvodában, és nem is a kertvárosokban, ahol nagyobb lenne az igény, hanem egy lakótelepi ingatlanban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.