Öt év alatt felújítják a soproni zsinagógát

Felújítják a soproni zsinagógát, melyet a város önkormányzata ősszel várhatóan visszaad a hitközségnek.

 

A soproni zsinagóga jelenleg az önkormányzat tulajdonában van. A hitközség kérte, hogy a város ajándékozza neki a historizáló stílusban épült  szakrális műemléket, melyet hitéleti célokra igényesen és autentikusan felújítanának.

A nagyszabású munkálatokat a soproni kötődésű, de jelenleg az Egyesült Államokban és Marokkóban élő Franklin Koppel építészmérnök kezdeményezte, aki a világ zsidóságának összefogását ígérte annak érdekében, hogy a nyugat-dunántúli zsidóságnak méltó otthona legyen a vallásgyakorlásra.

A Soproni Zsidó Hitközség írásban vállalta, hogy amennyiben 2021-ben a holokauszt emléknapját nem az autentikusan felújított zsinagógában tudják megtartani, visszaadják a városnak az értékes papréti műemléket – mondta el Sándor Péter, a hitközség elnöke. Tájékoztatott arról is, hogy az Elfeledett soproniak című kiállítás képei alapján rekonstruálni lehet a zsinagóga háború előtti belső terét, s berendezéseit. Ezeket szeretnék visszaállítani.

A soproni képviselő-testület ősszel tárgyalja a zsinagóga további sorsát, az előzetes ígéretek szerint visszaajándékozzák a hitközségnek. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.