Osztrák hadmérnökök vizsgálják a sérült zagytározót

Osztrák hadmérnökök vizsgálják az ajkai zagytározó megsérült 10-es kazettáját, hogy miként lehetne megállítani a repedezett északi gátfal további süllyedését, és miként lehetne lezárni a kiszakadt tározót.

Az erődépítésben jártas osztrák hadmérnök szakértők Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felkérésére érkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe, és Kolontárnál, a gáttetőn vizsgálják a tározó repedéseit, valamint a sérült zagytározó lezárásának lehetőségeit.

Illés Zoltán korábban elmondta: a tározó elé védőfalat akarnak építeni, illetve betondarabokat dobálnának helikopterről a kiszakadt tározó sarkához, hogy azzal is gátolják a tározóban lévé sűrűbb állagú vörösiszap kiömlését. Arról is szólt, hogy az osztrák hadsereg szakemberei mellett az izraeli haderő hadmérnökeinek segítségét is igénybe venné.

A tározó falán keletkezett 4-5 repedés közül a legnagyobb méretű hasadék jelenleg 58 centiméter széles, és a törésvonal 25 méter hosszú. A megsérült északi oldalfalon emellett 40 centiméteres süllyedést is mértek korábban.
A gáttetőn dolgozó szakemberek elmondása szerint egy erősen esős időszak után kisebb elmozdulást lehet majd mérni, de abban bíznak, hogy a tározóban maradt kétmillió köbméternyi, sűrűbb állagú vörösiszap 500 méternél távolabbra nem kerülne, ha mégis leomlana az északi gátfal.

Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája két héttel ezelőtt, október 04-én 12.30-kor következett be, amikor egy magántulajdonban lévő vállalat, a Magyar Alumínium Zrt. területén lévő iszaptároló egy kazettájának gátja átszakadt. A gátszakadás következtében 600-700 ezer köbméter vörösiszap és víz elegye a Torna-patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. A kiömlő vörösiszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. A legnagyobb pusztítást a tározóhoz közel található falvakban, Devecseren és Kolontáron okozta.

A katasztrófában kilenc ember vesztette életét, másfél százan megsérültek az erősen lúgos anyagtól. Több száz ház vált lakhatatlanná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.