Őszre halasztják a Fidesz-kongresszust?

Fideszes vezető politikusok jónak látnák, ha őszre halasztanák a Fidesz-kongresszust, amit vasárnap az árvíz miatt nem rendeztek meg – mondták a Népszabadságnak. Ha Lázár Jánost hivatalosan is felkérik, bizonyosan indul a Fidesz egyik alelnöki posztjáért.

Vezető fideszes politikusok azt javasolják, hogy halasszák őszre a Fidesz-kongresszust, melyet vasárnap az árvíz, a katasztrófahelyzet miatt nem rendeztek meg – mondták a Népszabadságnak.

A tisztújító kongresszus elhalasztását a múlt héten Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója jelentette be, és egyúttal arra kért minden kongresszusi küldöttet, polgármestert, Fidesz-tagot és -aktivistát, hogy június 9-én is vegyenenek részt az árvíz elleni védekezésben. Kocsis Máté akkor azt is tudatta, hogy a Fidesz-kongresszus időpontját a párt országos választmánya határozza meg később.

Munkatársunknak a Fidesz egyik elnökségi tagja ma azt mondta, "várhatóan ősszel rendezzük meg a kongresszust". Azt is hozzátette forrásunk: erről még nincs hivatalos döntés, a választmánynak kell kijelölni a kongresszus napját, "de többen úgy látjuk jónak, hogy ne nyáron, a szünetben, hanem ősszel legyen a tisztújítás".

Múlt szerdán már csak az utolsó simításokat tervezték a kongresszus koreográfiáján, akkor dőlt volna el az is, hogy szükség van-e a Fideszben negyedik alelnökre Pelczné Gáll Ildikó brüsszeli EP-képviselő, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és Kósa Lajos debreceni polgármester mellett. E három politikus ismét indul az alelnökségért, és a megválasztásuk biztosra vehető. A negyedik alelnöki poszt azért vált kérdéssé, mert Varga Mihály bejelentette, nem kandidál ismét az alelnökségre, ha jelölést kapna, "azt megköszönné, de tisztelettel elhárítaná". Tudomásul veszi azt az íratlan szabályt, hogy a nemzetgazdasági miniszterség mellett nem lesz Fidesz-alelnök. Helyette a Miniszterelnökséget vezető Lázár János lehet az alelnök –  legalábbis ez szivárgott ki a Fidesz elnökségi üléséről, és az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is alkalmasnak tartaná államtitkárát a párttisztségre.

Lázár János első alkalommal a Magyar Hírlapban ma közölt interjúban nyilatkozott a személyével kapcsolatos hírekről. Az államtitkár egyértelművé tette, nem jelölteti magát a posztra, de "természetesen megvan bennem az ambíció, hogy az országos politikában –  a kormányban vagy a Fideszben –  is tudjam képviselni a választóimat és a saját elveimet. Az alelnökségről a Fidesz politikai közössége fog döntést hozni" –  tette hozzá.

Lapunknak egy Lázár Jánost jól ismerő politikus a nyilatkozatát úgy értelmezte, hogy ha felkérik alelnöknek, bizonyosan vállalja a jelölést. Az államtitkári pozíció ugyanis nem "összeférhetetlen" az íratlan szabályok szerint sem a pártalelnökséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.