Őszödi beszéd: a titkosszolgálati jelentések nyilvánosságra hozatalát kérik

Petícióban kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos, 2006 és 2009 között készült titkosszolgálati jelentések nyilvánosságra hozatalát a belügyminisztertől Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal és a Demokratikus Koalíció (DK) egykori politikusa, aki a Heti Válasznak adott május végi interjújában arról beszélt, hogy akkori vezető szocialista politikusok állhattak az ügy hátterében. A petíciót Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium sajtófőnöke vette át szerdán Budapesten.

Szabó Bálint a petíció átnyújtása utáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a következő hetekben az őszödi beszéd elhangzásától az őszi zavargásokig terjedő események minden eleméről beszélni fog a nyilvánosság előtt. A volt politikus felmutatott egy CD-t, állítása szerint a lemez egy hangfelvételt tartalmaz, amelyet Rózsa Flores Eduardótól kapott, jóval annak halála előtt. 

Rózsa Flores Eduardót 2009 áprilisában máig vitatott módon kommandósok lőtték agyon Bolíviában, amikor rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten.

A hangfelvételről - amelyen Szabó Bálint elmondása szerint a 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo és vezető szocialista politikusok  között elhangzott beszélgetés hallható - azt mondta, nem kívánja nyilvánosságra hozni, mert nem volt a helyszínen a felvétel készítésekor, és nem tudja, hogy nem manipulált-e.

Szabó Bálint azt mondta, Rózsa Flores Eduardo a szocialista politikusoktól kapott felvételeket eljuttatta Bíró Márkhoz, aki jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője, majd ez került nyilvánosságra hónapokkal később. A volt DK-s politikus szerint Bíró Márk 2006-ban szoros baráti és politikai kapcsolatban állt Rózsa Flores Eduardoval, aki az akkori nógrádi Fidesz, illetve Fidelitas-csoport pártoló tagja volt.

Szabó Bálint a szerdai sajtótájékoztatón arra kérte Szili Katalin akkori szocialista házelnököt és Szekeres Imre korábbi szocialista kormánytagot, kérjék el a kormányőrségtől a 2006. május 26-a és szeptember 15-e közötti programjaikról készített feljegyzéseket, és azt hozzák nyilvánosságra, vagyis derüljön ki, hogy volt-e bármilyen kapcsolatuk Rózsa-Flores Eduardóval. 

A volt politikus arra kérte Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy hozza nyilvánosságra azokat az információkat, amelyek ebben az ügyben rendelkezésére állnak, egyben felajánlotta, hogy a sajtótájékoztatón felmutatott hangfelvételt átadja az ellenzéki párt vezetőjének.

Szabó Bálint visszautasította, hogy bármi köze lenne a Fideszhez, és "figyelemelterelésből" állt elő most ezzel az üggyel. Álláspontja szerint az érintetteknek nem lesz bátorságuk személyiségi jogi pereket indítani ellene, mert tudják, hogy igaza van. 

Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfővel nem egyeztetett, és a Heti Válaszban megjelent interjú óta nem is beszélt vele. Szabó Bálint szerint a hangfelvételből bizonyára több példány van. 

A Heti Válasznak adott május végi interjújában Szabó Bálint azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc.

Szabó Bálint az interjú megjelenését követően kilépett a DK-ból, s döntését azzal indokolta, hogy szabadon kíván mozogni  az ügyben.

Az őszödi beszédről készített hangfelvételből az önkormányzati választások előtt, 2006 szeptemberében először a Magyar Rádió közölt részletet, amelynek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek. Gyurcsány Ferenc a beszédben egyebek mellett azt mondta, "nem csináltunk semmit négy évig", "hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.