Őszödi beszéd: Gyurcsányék a Fidesztől várják a teljes igazságot

A teljes őszödi jelentés mielőbbi nyilvánosságra hozatalát követelte a Demokratikus Koalíció politikusa. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a Fidesz lebukott az ügyben, mert kiderült: éveken át hazudtak a kiszivárogtatásban való szerepükről.

A kormány rossz szándékkal, tudatosan pártpolitikai célokra használja fel a titkosszolgálatokat - fogalmazott az őszödi kiszivárogtatásról a napokban nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági részjelentésekkel kapcsolatban Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki Összefogás belvárosi képviselő-jelöltje. A DK színeiben politizáló egykori diplomata több kérdést is megfogalmazott a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetleges szerepét is sejtető jelentésekkel kapcsolatban. Kerék-Bárczy többek között választ várt arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egyeztetett-e a részjelentések nyilvánosságra hozataláról Orbán Viktor miniszterelnökkel, de választ kíván kapni arra is, hogy Orbán Viktor kormányfő személyes döntése áll-e a „titkosszolgálatok pártpolitikai felhasználása mögött” vagy sem. A Demokratikus Koalíció politikusa sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy az NBH 2009-es teljes jelentését, „vágatlanul, kitakarások nélkül” hozza nyilvánosságra a belügyi tárca és ha ennek tartalma eltér a „jelenlegi sugalmazásoktól”, úgy Kerék-Bárczy azt tartja minimális elvárásnak, ha Pintér Sándor távozik a hivatalából. „Ez a 2009. decemberi zárójelentés az, amelyre Bajnai Gordon hivatkozott kettő nappal ezelőtti nyilatkozatában és amely minden bizonnyal lerántja a leplet a Fidesz hazugságáról” - fogalmazott az ellenzéki politikus. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a DK álláspontja nem változott meg az elmúlt időszakban: szerintük az őszödi ügy „egy fertőző métely”, az igazságnak pedig mielőbb ki kell derülnie. „Hajlandó-e a Fidesz és Orbán Viktor nyilvánosságra hozni a teljes, vágatlan és kitakarásoktól mentes igazságot?” - tette fel a kérdést a képviselő-jelölt.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a belügyminiszter és Orbán Viktor az ellenzéket akarta csapdába csalni, de ehelyett csak saját magukat és a Fideszt sikerült. „Hiszen Kósa Lajos beismerő vallomást tett. Lebuktak. Kiderült, hogy nyolc éven keresztül hazudtak Őszöddel kapcsolatban. A kérdés Orbán Viktorhoz az, hogy mikor és kitől jutottak a hangfelvétel birtokába, illetve kikkel tanácskoztak arról mit történjen ezekkel a hangfelvételekkel, kiknek juttatták el őket, a 2006 szeptember-októberi eseményekkel kapcsolatban a Fidesz vezetőinek – beleértve Orbán Viktort is – konkrétan milyen szerepük volt szervezőként, koordinátorként, ötletadóként. Bebizonyosodott, hogy Magyarországnak hazug miniszterelnöke van, akit valójában a saját belügyminisztere buktatott le a hétvégén. Felszólítjuk a teljes közmédiát, hogy az ügy előzményeit és fejleményeit ne tagadja el, beleértve Kósa Lajos nyilatkozatát sem, hanem az ügy hátteréről és következményeiről vágások nélkül, a maga teljes egészében adjon tájékoztatást a jövőben” - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs. (Mint ismert, Kósa Lajos fideszes alelnök egy televízió műsorban elismerte, hogy ismerte az őszödi felvételt még annak nyilvánosságra kerülése előtt, sőt, ők juttatták el a médiának a hanganyagot; igaz, a fideszes politikus szerint ez „teljesen érdektelen”.)

A DK politikusa újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta: 2006 őszén a demokratikus államrend megdöntésére irányuló puccskísérlet zajlott Magyarországon, ehhez képest az őszödi beszéd – amelynek tartalma évek óta nyilvános – egy „pártpolitikai, némi közjogi relevanciával bíró kérdés” volt. Kerék-Bárczy rámutatott, hogy szerintük nem volt spontán a beszéd miatti tiltakozás, hiszen a Kossuth téren már a kiszivárogtatás estéjén „felvonult a Békemenet elődje”. Úgy vélte, például Bencsik András jelenlétének nem a spontaneitáshoz, hanem a jól szervezettséghez volt köze. „A szervezettségben – mint azt Kósa Lajos elismerte – vastagon benne volt a Fidesz keze. Az elmúlt nyolc évben számos információ látott napvilágot arról, hogy Orbán Viktor miként bírt tudomással jóval szeptember közepe előtt a hangfelvételről. Az ami az utcán történt, nem hasonlítható össze azzal, ami elhangzott Balatonőszödön” - fogalmazott a DK politikus. Kerék-Bárczy Szabolcs egy másik újságírói kérdésre válaszul megismételte, hogy a Fidesz politikusai „nyolc évig hazudtak” arról, hogy ismerték-e a szöveget a megjelenés előtt. „Fideszes politikusok tagadták, hogy előzetesen ismerték volna és hogy ezzel mit kezdtek. Kósa Lajos elárulta azt is, hogy ezzel valamit kezdtek, telefonálgattak egymásnak és felhívtak újságírókat. Azért kell feltárni a teljes igazságot és azért követeljük, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a zárójelentést, mert az lerántaná a leplet a valóságról. Akár a kiszivárogtatás körülményeiről, akár arról, hogy a fideszesek miként voltak érintettek az ügyben” - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs. A DK politikusa azt mondta: meglepődne, ha a jelentésben szereplő kitakarások mögött ne a Fideszre és vezetőire való, politikailag terhelő kijelentések lennének. „Ha a kormány abban érdekelt, hogy vágatlanul, szerkesztetlenül a teljes igazság nyilvánosságra kerüljön, akkor a belügyminiszter egyetlen csuklómozdulattal feloldhatja a dokumentumok titkosságát. Követeljék Önök is egy emberként, hogy az őszödi beszéddel kapcsolatos minden információt hozzanak nyilvánosságra!” - fogalmazott az újságíróknak a politikus.

Arra a kérdésre, hogy az előző kormányok – amelyek idején elkészültek a jelentések – miért nem hozták nyilvánosságra a dokumentumokat, Kerék-Bárczy azt válaszolta: a ma is államtitoknak minősülő adatokról az azokat ismerő egykori vezetők egyelőre nem beszélhetnek. „Ez nem váltja ki azt a követelésünket, hogy az NBH-ban keletkező iratok titkosságát oldja fel a Belügyminisztérium” - fogalmazott Kerék-Bárczy. A DK politikusa szerint a jelentések alapján nem bizonyítható, hogy kitől és miként került ki a hanganyag, szerinte egyedül a Fidesz érintettsége nyert bizonyítást. „Minden, ami az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos információkra vonatkozik, egyetlen ember állításán alapul. Míg, az összes többi információ, amely például az anyag Fideszhez való eljutásáról szól, több forrásból megerősített információn alapul. Azt a 2009. decemberében keletkezett zárójelentést kell tehát vágatlanul nyilvánosságra hozni, amely tisztázná az ügy teljes hátterét” - nyilatkozta Kerék-Bárczy Szabolcs, hozzátéve: Gyurcsány idején a vizsgálat még nem zárult le, Bajnai Gordon pedig azért nem hozta nyilvánosságra a zárójelentést, mert a kormányfőnek nem dolga, hogy „pártpolitikai csatározásokba beleszálljon, ráadásul ez a kérdés akkor még nem is kulminálódott”. A DK politikusa rámutatott: a Fidesz most az ellenzéki oldal lejáratására használja fel ugyanezt az anyagot, illetve annak egy részletét.

Kerék-Bárczy Szabolcs a sajtótájékoztatóján a köztelevízió kérdésre nem kívánt válaszolni, mondván a közmédiának előbb bizonyítania kell tisztességes és korrekt, objektív szerkesztési gyakorlatát. Mint ismert: a DK korábban bojkottot hirdetett a köztelevízióval és a közmédiával szemben, mondván az állami híradók nem a sajtóetika vagy épp a hatályos médiatörvény szerint, hanem pártpolitikai befolyás alapján végzik a munkájukat.  

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja Őszöd kapcsán a Fideszre mutogat
Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.