Őszödi beszéd: a DK várja a bizonyítékot

Ezen a héten várja a DK, hogy szolgáljon bizonyítékokkal az őszödi beszéd kiszivárogtatása ügyében a párt tagja, aki a múlt héten a Heti Válasznak nyilatkozott a lehetséges „elkövetőkről”.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége hétfő délelőtti ülésén hozott döntésével arra szólítja fel Szabó Bálintot, hogy még ezen a héten egyértelmű, cáfolhatatlan és meggyőző bizonyítékokkal támassza alá, hogy igazat mondott az őszödi beszéd kiszivárgásának kapcsán – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke egy, a Heti Válasznak adott interjújában beszélt arról, hogy akkori vezető szocialista politikusok állhattak Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédének kiszivárogtatása mögött. Múlt pénteken újságíróknak elmondta: ha az érintettek nem ismerik be, hogy részt vettek az őszödi beszéd kiszivárogtatásában, akkor rövid időn, néhány héten belül megnevezi őket, illetve közzéteszi az általa összerakott információkat.

Molnár Csaba azt mondta, hogy ha Szabó Bálint vasárnapig nem áll elő bizonyítékokkal, akkor a DK elnöksége a párt alapszabálya alapján etikai eljárást indít vele szemben.
 Az érintett tag kizárásáról csak az etikai eljárás végén dönthet az etikai bizottság – válaszolta egy kérdésre.

Szabó Bálint a Heti Válasznak beszélt először arról, hogy jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket említett: Katalin, Imre és Ferenc. Azóta a szóba jöhető személyek – Juhász Ferenc, Szekeres Imre és Szily Katalin – határozottan cáfolták az állításokat.

Szabó elmondta: jó barátja volt Rózsa-Flores Eduardónak, akiről a Heti Válasz azt írta: régóta pletykálják róla, hogy 2006 szeptemberében ő juttatta el a sajtónak szocialisták májusi zárt frakcióülésén elhangzott beszédet. A képet árnyalja, hogy Flores a jelzett időpontban már eladta a lakását.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kijelentette: továbbra sincs meg az a cáfolhatatlan bizonyíték, amelynek alapján teljes felelősséggel ki lehetne jelenteni, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédét. Szerinte két-három MSZP-vezető puccskísérletéről lehetett szó, de a beszéd nyilvánosságra hozásában akkori ellenzéki politikusok is részt vettek, s a szálak a debreceni városházára vezetnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.