Őszödi évforduló: Gyurcsány után a Fideszből is kiábrándultak a "Kossuth tériek"

Hiába bukott meg a Gyurcsány-kormány, karneváli ünneplésre nincs ok: a Fidesz a kommunistákon is túltesz. A „Kossuth tériek" demonstrációra készülnek a 2006-os utcai zavargások kezdetének tizedik évfordulóján. Szóvivőjük szerint a magyar politika a szemérmetlen lopásról szól.

Emlékeznek még azokra a daliás napokra, amikor felhevült honfitársaink puszta hazaszeretetből átrendezték Budapest belvárosát: tévészékházat foglaltak, gyújtogattak, törtek-zúztak, rendőrökre támadtak? Bizony, már tíz éve, hogy kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc híres és nevezetes „őszödi beszédét" – hónapokkal az elhangzása után, máig rejtélyes körülmények között.

Az MTV székházának ostroma 2006 őszén
Reviczky Zsolt

A kerek évfordulóra újra összeállt a Kossuth téri tüntetéseket szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006. Az Országház főlépcsőjénél tartott sajtótájékoztató előtt Molnár Tamás szóvivőtől – aki máskülönben képzőművész, az Inconnu Csoport alapító tagja – rögtön kaptunk is egy karikatúrát a hajdani szép időkből. A nem kicsit obszcén rajz mutogatós bácsiként, CCCP felirattal ábrázolja Gyurcsányt.

A szervezők több százezer ember nevében kívánnak megemlékezni a „véres rendőri eseményekről". Demonstrációjukat szeptember 17-én, jövő szombaton tartják a Parlamentnél. Rá egy nappal a Szentendrei-szigeten, Molnár Tamás tanyáján kiállítás, filmvetítés, könyvbemutató is lesz.

A szóvivő szerint 2006 ősze elhallgatott fejezete a magyar nemzet történetének. Az utcai tiltakozásoknak sok tanulsága van, ebből kettő egészen tragikus. Kiderült, hogy a kétharmaddal (amit jelentős részben a tüntetéseknek köszönhetett a Fidesz) nemcsak élni, hanem visszaélni is lehet – mondta Molnár Tamás. A másik baj az, hogy eltűnt az intellektuális ellenzék, felszámolta önmagát, nincs megvalósítható jövőképe.

A hatalom olyan szinten centralizálódott, hogy az már káros – folytatta társa, Bene Gábor jogász. (Róla tudni kell, hogy „nemzetépítő munkásként" több szélsőjobboldali szervezetbe is belépett, a hazafinak tartott Budaházy György ítélethirdetésekor kiosztotta az ügyészséget és a bíróságot.)

A fideszes kormány ténykedésében Bene lát pozitívumokat, de látja a negatívumokat is. Fontos, hogy felemeljük szavunkat az általa „iszlám invázióként" definiált migráció ellen, azonban nem érti, a „magyar mezőgazdaságot tönkretevő" kvótákkal szemben miért nem szólal fel a kormány.

A Fidesz saját burzsoáziát hozott létre. A kommunistáktól a kormány úgy eltanulta, hogyan kell eltulajdonítani a közvagyont, hogy már túltesz rajtuk – közölte Bene Gábor.

Megkérdeztük Molnár Tamást, miért beszélt „véres rendőri" fellépésről. Hisz 2006 szeptemberében speciel a tüntetők dúlták fel Budapestet, a köztévé megrohamozásakor a rendőrök voltak az áldozatok. A valóban véres rendőri túlkapások (döntően legalábbis) jóval később, október 23-án történtek. A szóvivő elmondta, hogy „folyamatként" tekint az akkori eseményekre. A székházostrom szerinte „előre megkonstruált, tökéletesen kivitelezett provokáció" volt az akkori hatalom részéről.

Molnár – arra a kérdésünkre, hogy utólag sajnálatos vagy hősies cselekedetnek minősíti-e a tévészékház elfoglalását – kifejtette: a „nemzeti érzelműek" között ő mérsékeltnek számít, nem szereti, ha erőszakkal oldanak meg politikai problémákat.

Az évforduló amúgy alkalmat ad rá, hogy a „Kossuth tériek" az ötvenhatos megemlékezésekről is elmondják véleményüket. Molnár Tamás ezen a fronton is bírálta a kormányt. Kifogásolta, hogy „nosztalgikus sztereotípiák tömegével" találkozik. A kormány – ahogyan mindenből – 1956-ból is kiszedi a pénzt: több mint 13 milliárd forintot. A magyar politika arról szól, hogy lopjunk szemérmetlenül – jelentette ki a szóvivő.

A jövő szombati demonstráció – állapította meg Molnár – akár karnevál is lehetne, elvégre az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével kezdődött az MSZP mélyrepülése. A Fidesz-kormány tevékenysége miatt mégsem felhőtlen ünneplésre hívják az embereket a Parlamenthez.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a maga részéről méltóságteljes megemlékezésre készül. Ha ennek ellenére kitör a balhé, akkor az nem a szervezők, hanem a titkosszolgálatok műve lesz – jegyezte meg Molnár. Reményei szerint újra sokan színpadra lépnek azok közül, akik tíz évvel ezelőtt is ott voltak a Kossuth téren: például Pitti Katalin operaénekes vagy Usztics Mátyás színész. Pártpolitikusokat viszont Molnár Tamás nem szeretne látni a rendezvényen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.