Ostoba hiba lett a Matolcsy-alapítvány nagy mázlija

Az önkormányzat hibájából nem kaptak hivatalos értesítést a budai Várban épülő Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványának tulajdonában lévő épület szomszédai arról, hogy mégsem doktori iskola, hanem étterem és borozó épül, valószínűleg hangoskodó vendégekkel – tudta meg az Index.

A Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank 2014 végén kiadott egy közleményt, melyben azt írták, a jegybank azért vette meg a Régi Budai Városháza épületét, hogy Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány a Mátyás-templommal szemben, a Szentháromság téren doktori iskolát nyithasson. A MNB-alapítványa ugyanakkor néhány hónap múlva már úgy döntött, éttermet és borozót létesít az eredetileg más célra szánt épületbe. A műemléki épületben a bontási munkákat a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. Végezte, az építkezést pedig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester leendő veje által vezetett Magyar Építő Zrt. kezdhette meg.

A módosításról közleményt nem adtak ki, sőt, a szomszédban lakó emberek is csak véletlenül, egy az építési zajok miatt tett panasz révén szereztek tudomást arról, hogy hamarosan turisták és lakodalmas népek hangoskodása mellett kell majd élniük.

Mint a Magyar Narancs egy hónapja arról beszámolt, az új koncepció szerint az iskola valójában csak a 3800 négyzetméteres épület felét kapja meg, a fennmaradó részbe vendéglátóipari egységek kerülnek. Erre 2015 tavaszán meg is kérték az építési engedélyt, ami időközben úgy emelkedett jogerőre, hogy a Tárnok utcai ingatlan lakóinak esélyük sem volt kifogást emelni.

A kormányhivatal I. kerületi építésügyi és örökségvédelmi osztályát vezető Janotti Judit március 18-án egy e-mailben vallotta be, hogy annak idején véletlenül rossz címre küldte az engedélyt.

A társasház közös képviseletét ellátó céggel ugyanakkor már a munkák indulása előtt felvették a kapcsolatot a lakások állapotfelmérése miatt, sőt az I. kerületi önkormányzatnak a társasházban tulajdonrésze is van – az engedély kiküldésekor mindezek ellenére mégis máshova címezték az ajánlott levelet.

Ezután az I. kerületi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Házgondnokság Kft. át is vette a dokumentumokat, a tévedést azonban nem jelezte, a levelet sem küldte vissza, így a jogorvoslati idő lejárt.

Bár az osztályvezető a napokban tartott lakógyűlésen személyesen is elismerte, hogy hibázott, az önkormányzat nem vonja vissza az építési engedélyt, ahhoz a lakóknak perelnie kellene. Ha az eljárást a lakók vállalnák, akár le is állíttathatnák az eredetileg szeptemberig tartó építési munkálatokat, de a szomszédok nem akarnak ekkora gondot a nyakukba venni.

Pedig panaszuk az építkezés miatt is van bőven, mert mint a lakógyűlésen elmondták, igazából azt sérelmezik a leginkább, hogy a kivitelező cég nem tartja be a munkavégzésre hatóságilag kijelölt időszakot. A tervekből egyértelművé vált az is, hogy a vékony válaszfal hangszigetelését műemléki megfontolásokból az építkezés során sem szándékoznak megoldani. A válaszfalba ugyanis régi faltöredékeket építettek be.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.