Autó törhette össze Radnóti szobrát Abdánál

Vélhetően egy fekete Mercedesszel hajtottak neki Radnóti Miklós abdai szobrának. A műalkotás összetört, s már tervezik a helyreállítását.

Valószínűleg egy autó döntötte ki Radnóti Miklós Abdához közeli, de Győr közigazgatási területén levő szobrát – írja a Kisalföld. Erről a falubeliek Szabó Zsolt abdai polgármestert tájékoztatták.

A településvezető a helyszínre ment és azt észlelte, hogy térdmagasságban tört ketté a költőt ábrázoló alkotás, és nagyobb része a tuják közé esett. Azt nem látta pontosan, mennyire sérült meg a letört rész. Szabó Zsolt úgy tudja, hogy egy autóval hajtottak a szobornak, és az üggyel kapcsolatban a hatóságok Öttevényen egy magyar rendszámú, sérült fekete Mercedest vizsgáltak.

Ozsvárt Tamás, a Győri Közműszolgáltató és Vagyonkezelő Zrt. sajtószóvivője elmondta, hogy a rendőrség értesítette cégüket a szobor kidőléséről. Ezért a szolgáltató gondoskodott a kármentésről, s a több darabra tört szobor részeit telephelyükre szállították. Később tervezik a helyrehozatalát, de a műalkotást előtte szakértővel kell megvizsgáltatniuk.

Az abdaiakat megrendítette az eset, ugyanis Radnóti emlékét méltón ápolják. Nemrégiben a költő halálára emlékeztek úgy, hogy több környékbeli faluban is irodalmárok tartottak előadást és gitárkíséret mellett diákok is szavaltak.

Radnóti Miklós Abda határában hunyt el: úgy tudni, munkaszolgálatos sorstársaival együtt 1944. november 9-én lelőtték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.