Ősszel tartják a melegfelvonulást

Négy nap helyett egy hétig tart az idei melegfesztivál, amelyet rendhagyó módon ősszel tartanak. A Meleg Méltóság Menete szeptember 5-én lesz. A szervezők bíznak benne, hogy nem ismétlődnek meg a tavalyi események.

A szokásoktól eltérően idén ősszel, augusztus 30. és szeptember 6. között rendezik meg a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivált, a Meleg Méltóság Menete pedig szeptember 5-én, szombaton lesz.

– Ahogy tavaly, úgy az idén is felmerültek kétségek a felvonulással kapcsolatban – mondja Steigler Sándor, a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette: végül mégis a felvonulás mellett döntöttek, mert ha nem rendeznék meg, az erősítené annak érzetét, hogy „bármilyen kisebbséget félelemben lehet tartani”. – Meg szeretnénk mutatni, hogy azért, mert tavaly néhányan megdobáltak Molotov-koktéllal, kővel, tojással, még nem zárkóztunk be, nem élünk félelemben – mondta.

A meleg közösség egyes tagjaiban az is felmerült, hogy az eddigieknél kevésbé látványos felvonulást kellene rendezni, mellőzve azokat az elemeket, amelyek megbotránkozást kelthetnek. – A transzvesztiták is a közösség tagjai, ők egy kisebbség a meleg közösségen belül, nem zárhatjuk ki őket, nem diszkriminálhatunk éppen mi – magyarázza a szervező. Hozzátette: a bécsi vagy a madridi melegfelvonuláson is helyet kapnak ezek a produkciók. Hangsúlyozta: elégedettek azzal, ahogy a rendőrség tavaly biztosította a menetet, és nemsokára elkezdik a tárgyalásokat az idei menet biztosításáról is.

Steigler Sándor leszögezte: az időpontváltozásnak nincs köze a tavalyi eseményekhez. Mindössze arról van szó, hogy az idén minden eddiginél több heteroszexuálist szeretnének elhívni a rendezvényeinkre, ezért döntöttek úgy, hogy a nagy nyári fesztiválok után rendezik a sajátjukat. – A fesztiválok közönsége nyitottabb az átlagnál, elsősorban őket szeretnénk megszólítani – mondja. Szerinte már tavaly elindult egyfajta szolidaritási hullám, számos heteroszexuális közéleti személyiség és állampolgár fejezte ki a felvonuláson való részvételével, hogy a melegeknek is jár a zavartalan gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadsága. Abban bíznak, támogatóik idén még többen lesznek.

A tavalyi meneten több száz radikális ellentüntető támadt a felvonulókra. A rendőrség könnygázzal, vízágyúkkal oszlatta az ellentüntetőket, az összecsapásokban 23 civil és 12 rendőr sérült meg. Több politikust is megtámadtak, 57 embert állítottak elő.

Homofóbia Magyarországon

Az egyik legnevesebb amerikai egyetem lapjában, a The Yale Globalist-ban nemrég Homofóbia Magyarországon címmel jelent meg elemzés. A szerző felidézi a tavalyi melegfelvonuláson történteket, hozzátéve: Magyarországon két ellentétes folyamat figyelhető meg. Egyfelől Budapest kozmopolita világvárossá válik, ahol elfogadott melegnek lenni. Másrészt a nyíltan melegellenes Jobbik akár be is kerülhet a parlamentbe.

Az Amnesty International nemrég közzétett jelentésében szintén felhívta a figyelmet a tavalyi melegfelvonuláson történtekre. A jelentés megemlíti, hogy a budapesti rendőrfőkapitány a felvonulást, biztonsági aggályokra hivatkozva először nem engedélyezte, de nemzetközi és hazai nyomásra megváltoztatta a döntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.