Összekovácsolt művészek

Kovácsművészeti konferenciát szervez a Magyarországi Kovácsmíves Céh és a Hagyományok Háza pénteken és szombaton: az augusztus 27-28-ai szakmai rendezvénynek a Hagyományok Háza I., Corvin tér 8. alatti épülete ad otthont.

A szervezők tájékoztatása szerint legfontosabb feladatuk a kovácsmesterség hagyományainak, tudásanyagának őrzése, továbbadása. Tagjainak szakmai tudása, tapasztalatai gazdag tárházát jelentik olyan gyakorlati és tudományos szempontból is értékes ismeretanyagnak, ami hamarosan feledésbe merülhet. Ezért is választották a tanácskozás címéül A kovácsmesterség örökségvédelme, oktatása és az internetet.

A műhely emlékeztet arra: 2009-ben a Norvég Civil Támogatási Alapnak köszönhetően belekezdhettek egy olyan program megvalósításába, mely feldolgozza, dokumentálja és közzéteszi a kovácsmesterség kézműves-művészi ága gyakorlati tudásanyagának széles körét – kezdve az alapoktól a művészettörténeti stílusismereteken át a korszerű formákig és technikákig bezárólag. A dokumentálás legalkalmasabb eszközének a videózást és az internetet találták. A gyakorlat megörökítése és bemutatása mozgóképen a legszemléletesebb, és az elkészült videofilmek közzétételére az internet kiváló lehetőség.

Az első ütem témájául az elfeledés által leginkább fenyegetett, és a népi kovács- és bognármesterség csúcsteljesítményét felmutató szekérkészítés szakterületét választották. Az elkészült filmdokumentáció felöleli a szekérkészítés fa- és vasmunkáit is. Idén a NKA kiegészítő támogatásával folytatták a programot. A céh honlapjára (www.kovacsmivesceh.hu) feltöltötték az elkészült filmeket. Ezek módszertani alapul szolgálnak a folytatáshoz. Céljuk a dokumentálás mellet a szakoktatás segítése, ismeretterjesztés és a kovácsmesterség iránt komolyan érdeklők önképzésének támogatása.

A hétvégi konferencián a program eddig megvalósított elemeit, az elkészült oktató és ismeretterjesztő filmeket, valamint azok internetes megjelenését mutatják be.

KERETES:

A rendezvény második napján bemutatják Walfrid Huber osztrák kovácsművészt, az európai kovács- és szobrászművészet kiemelkedő alkotóját. Huber Évtizedekig a Bécsi Művészeti Akadémia iparművészeti tanszékének tanára volt. Az osztrák Műemlékvédelmi Hivatal Mauerbachi Oktatási Központjában megalakulása óta vezeti a kovácsmesterek továbbképzésére szolgáló műhelyt.

A szakmai oktatásban betöltött meghatározó szerepe mellett művészeti tevékenysége is jelentős. A kétnapos szakmai rendezvényen megnyitják az életművét bemutató fotókiállítást, majd előadást tart tapasztalatairól, eredményeiről és terveiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.