Összekaptak a nőkön a katasztrófavédelemnél

A katasztrófavédelemnél a szóvivőket nem a szaktudás alapján választják ki, mert fontosabb szempont, hogy nők képviseljék a nyilvánosság előtt a szervezetet – állítja a Lánglovagok.hu szakportál, amely erre hivatkozva szépségversenyt hirdetett. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tiltakozik.

Számos esetben nem a szakmai képzettség és gyakorlat, hanem a külső, pontosabban a női nemhez való tartozás dominált a katasztrófavédelmi szóvivők kiválasztásánál – olvasható a Lánglovagok.hu írásában. Az internetes portál szerkesztői ezért úgy gondolták, szavazásra bocsátják, hogy ki a legszebb közülük. A tényszerűség kedvéért: a néhány fiúra is lehet voksolni.

A katasztrófavédelem sajtókommunikációja, lakossági tájékoztatás címmel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen készült szakdolgozat közvélemény-kutatással vizsgálta, hogy a szóvivőknél milyen szempontokat tartanak fontosnak az emberek. Az 1251 válaszadó összességében az első helyre a tűzoltószakmai tudást, a másodikra a kommunikációs szakértelmet, a harmadik helyre pedig a kinézetet helyezte – írja a szakportál.

Jelenleg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője nő, az igazgatóságokon pedig húszból csak négy szóvivő tartozik az erősebbik nemhez. Sokuknál hiányzik a katasztrófavédelmi vagy a tűzoltóság tevékenységével kapcsolatos végzettség, szakmai múlt, valamint a kommunikációs végzettség, gyakorlat. Van olyan szóvivő, aki egyikkel sem rendelkezik, viszont nő - figyelmeztetnek.

A „szépségversenyről” szóló írásban a Lánglovagok.hu jelzi: a szóvivőket ábrázoló fényképek a katasztrófavédelem honlapján szereplő hivatalos portréfotók. Hozzáteszik: a „némely képet jellemző kis felbontásért és igénytelenségért mi kérünk elnézést”.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hivatalos levélben tiltakozott a portálon „Keressük a legszebb katasztrófavédelmi szóvivőt” címmel megjelentetett bejegyzés tartalma és hangvétele miatt. Hangsúlyozzák: az OKF mélyen elítéli a szóban forgó honlap szerkesztőjének lépését.

Az OKF ugyanakkor felhívja az oldal üzemeltetőjének figyelmét arra: a megyei katasztrófavédelmi szóvivők munkájával együtt járó közszereplésből nem következik, hogy kötelesek lennének eltűrni nevük és fényképük emberi méltóságot sértő módon történő felhasználását.

A honlap üzemeltetője eddig is „már-már életvitelszerűen támadta” a katasztrófavédelmi kommunikációban tevékenykedő embereket – állítja az OKF, jelezve, hogy megvédi az állományába tartozók jogait

A főigazgatóság a bejegyzés eltávolítására szólította fel a portál üzemeltetőjét, egyben felhívta a figyelmét a lehetséges következményekre. A honlap szerkesztője azonban eddig nem vette le az OKF szerint erősen megkérdőjelezhető „versenykiírást”, ezért az érintett szóvivők levélben kezdeményezik a személyükre nézve sértő tartalom eltávolítására.

Amennyiben ez nem történik meg – figyelmeztet az OKF –, a szervezet minden segítséget megad munkatársainak ahhoz, hogy a szükséges jogi lépéseket megtegyék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.