A nemzetbiztonsági bizottságot akarja a Jobbik

Nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok az egymás között felosztható parlamenti bizottsági elnöki és alelnöki posztok arányáról az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő egyeztetésen.

A Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a várhatón 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról nem tudott megegyezni az MSZP, a Jobbik és az LMP. A tervek szerint az ellenzék vezethetné az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási; a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki; a foglalkoztatási és munkaügyi; a fenntartható fejlődés; a nemzetbiztonsági; a fogyasztóvédelmi bizottságokat.

Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát; a Jobbik a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.

Nyitott kérdés a külügyi és határon túli magyarok bizottságának ügye: az MSZP szerint azt elvi okok, a kormányzat ellenőrzése miatt továbbra is az ellenzéknek kell vezetnie, a Fidesz azonban ehelyett az ellenzéknek felkínált egy alelnöki posztot még eggyel megtoldaná.

Az MSZP az ellenzéknek követeli a külügyi bizottságot

Az MSZP továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a parlament külügyi bizottságának elnöke ellenzéki politikus legyen, mert ezeken keresztül lehet kontrollálni a kormányzati munkát - szögezte le Mesterházy Attila az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetés után.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a hétfői frakcióülésen alakítják ki álláspontjukat a bizottsági posztokról, így arról is, elfogadják-e a Lehet Más a Politika (LMP) javaslatát, miszerint minden ellenzéki párt két elnöki tisztséget kapjon. A frakcióvezető az MSZP legfontosabb törekvései közé sorolta az önálló fogyasztóvédelmi bizottság létrejöttét, valamint azt, hogy továbbra is működjön az EU soros elnökségét ellenőrző eseti testület.

Arra a felvetésre, hogy mi lesz, ha az ellenzéki pártok nem tudnak egymás közt megegyezni május 14-ig, hiszen akkor a Fidesz egy gombnyomással megoldhatja a helyzetet, Mesterházy Attila azt válaszolta: előfordulhat, hogy nem jutnak megegyezésre. A Fidesznek megvan a joga, hogy elrendezze a kérdést annak minden felelősségével együtt - fogalmazott.

Az LMP kettőt akar

Az LMP ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenzéknek felajánlott hatból két bizottsági elnöki helyet kapjon- mondta a megbeszélés után Jávor Benedek újságíróknak. Az LMP szóvivője közölte, hogy pártjuk a fenntartható fejlődés és az újonnan létrehozandó fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.

Úgy érvelt, hogy az eddigi tárgyalásokon az LMP "önmérsékletet" tanúsított, mert nem kértek országgyűlési alelnöki helyet és csak egy jegyzői posztot kaptak. Véleménye szerint ezekért a lépésekért cserébe két bizottsági elnöki pozícióhoz kellene jutniuk.

A Jobbik elégedett: a külügyi helyett jó nekik a nemzetbiztonsági is

A Jobbik örül annak, hogy a jelenlegi állás szerint két bizottsági elnöki és hat alelnöki posztot kap - mondta az új összetételű Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki megbeszélést követően Vona Gábor újságíróknak.

A pártelnök közölte, hogy a Jobbik korábban a külügyi, illetve a költségvetési és pénzügyi bizottság elnöki posztját szerette volna megkapni, de mérlegelés után úgy döntöttek, hogy a külügyi helyett a nemzetbiztonsági bizottságot vezetnék.

Közölte, hogy a frakcióval egyeztetve később döntik el, hogy mely bizottságokba akarnak alelnököket delegálni. Hozzátette, hogy a Fidesz és a KDNP által készített javaslatot a bizottsági struktúrára és az ellenzék számára jutatott bizottsági helyek számát a Jobbik el tudja fogadni.

Egyeztetés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.