Összeférhetetlenségi dilemma

Vagy a feleség mond búcsút az alpolgármesteri posztnak, vagy a férj a színház-igazgatóinak: ezt a dilemmát kell hamarosan megoldania Eger önkormányzatának, miután idén január elsejétől a Heves Megyei Önkormányzattól átvették a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház fenntartói jogait.

 A megyei önkormányzatok konszolidációjával kapcsolatos törvény szerint 2012 első napjától állami tulajdonba kerültek a korábbi megyei intézmények, ám a színházak és előadó-művészeti szervezetek nem tartoztak e törvény hatálya alá. Eger képviselő-testülete úgy döntött: vállalja a két teát­rum további üzemeltetését, de csak akkor, ha ez nem jelent túl nagy költségvetési terhet a városnak. Azt kérték, hogy az átadás-átvétel után ne kelljen adót és illetéket fizetniük, továbbá, hogy a színház több mint 70 millió forintos adósságát is rendezzék.

Ám nem csak pénzügyi problémákkal kell szembenéznie az egri képviselő-testületnek. A város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere Saárossy Kinga színész, aki a Gárdonyi Géza Színházat tavaly óta vezető Blaskó Balázs felesége, így különös helyzet állt elő: munkáltatóként saját férjét kellene utasítania, illetve ellenőriznie. Sokak szerint ez összeférhetetlen, így egyiküknek mennie kell.

Rázsi Botond egri alpolgármester tudósítónknak azt mondta: egyelőre a színház költségvetésének biztosítása a legsürgetőbb feladatuk, de – szavai szerint – „érzik” a személyi ügyekben rejlő feszültséget, s mivel a város önkormányzata mindig jogkövető magatartást tanúsít, így ezt a problémát is megoldják néhány héten belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.