Összebútorozzák a közmédiát

Még tartanak a tárgyalások a közmédia elhelyezéséről - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján. bejelentették azt is: ingyenes lesz a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatása.

Fazekas Csaba elmondta, a tárgyalás üzleti folyamat, annak részleteiről nem beszélhet a másik fél engedélye nélkül. Hangsúlyozottan személyes véleményét ismertetve ugyanakkor arról beszélt, hogy az MTV-nek most helyet adó III. kerületi Kunigunda utcai székház megvásárlása nagy teher lenne a nemzetgazdaság számára, és pénzkímélőbb megoldást kellene választani. Mint fogalmazott, az eredeti konstrukció, a hosszú távú bérlet "bizonyos körülmények között" megfelelő lehet, ám a lehető legjobb megoldást akarják választani,

A tárgyalásokra utalva úgy fogalmazott: még tart a "küzdelem". Közölte azt is, hogy egyelőre nincs napirenden az egyes közintézményeknek jelenleg helyet adó székházak jövője.

Szabó László, a médiaszolgáltatási alap szakértője egy másik kérdésre válaszolva elmondta, az átalakítás az intézmények vidéki tudósítói hálózatait is érinti fogja. Nem biztos abban - tette hozzá -, hogy mind a négy zrt.-nek külön-külön kell-e tudósítói hálózat.

A szakértő a racionalizálási kérdések között az alap éppen tartó sajtótájékoztatóját hozta fel példaként, amikor megjegyezte: nem biztos abban, hogy az MTI és a Magyar Rádió jelen lévő két munkatársának is részt kellene vennie a sajtótájékoztatón. Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy a két újságíró eltérő műfajban dolgozik, Szabó László azt mondta, tekintettel lesznek erre, és a részleteket majd a szakemberek dolgozzák ki.

Az alap képviselői ugyanakkor hangsúlyozták: ha a közmédia munkatársai több eseményről tudnak egy időben tudósítani, akkor sokkal színesebb választék készülhet.

Szabó László bejelentette azt is: ingyenes lesz a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatása, de a speciális megrendelésektől a jövőben sem zárkózik el a közmédiarendszer. Az ingyenességére vonatkozó újságírói kérdésre azt hangoztatta: az adófizetők pénzéből működő MTI alapszolgáltatásként nyújtott híreinek ingyenesnek és mindenki számára elérhetőnek kell lenniük.

Jelezte ugyanakkor: el tudják képzelni, hogy érkezhetnek a piacról olyan igények, amelyek speciális hírkereséseket, hírösszegzéseket, a hírek archívumaiban keresést kívánják meg, vagy éppen tematikus hírek legyártását. Ez elől nem zárkóznak el, hiszen ez is növelheti a kereskedelmi bevételeket, amiről nem kíván a jövőben sem lemondani a közmédiarendszer, sem az MTI-ben, sem pedig a többi közmédiában.

A szakértő korábban a Duna Televíziót akkor felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz által delegált tagja volt, ezt megelőzően pedig a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének volt Fidesz által delegált tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.