Őssejtügy - Újabb két gyanúsított

Újabb két gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség az emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indult büntetőügyben; a két nőt azzal gyanúsítják, hogy asszisztensként segítették az őssejtkezelésekben az ügy két orvosát - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken.

Újabb két gyanúsítottja van az őssejt-kezelési botránynak. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken kihallgatott két asszisztenst, akik közvetlen munkatársai voltak a tiltott emberkísérletekkel vádolt amerikai-ukrán Baltaytis professzornak és Seffer István kaposvári szépészeti sebésznek.

A két asszisztens, a korábban már meggyanúsított orvosok közvetlen irányítása mellett szervezte meg a kezeléseket, beleértve a közvetítést a páciensek és a kezelést végzők között, a kezelés idejének, helyének, a fizetés módjának megszervezését. Az egyik asszisztens a fentieken túl egyes esetekben egészségügyi asszisztensi feladatokat látott el a kezelések során, ilyen volt például az infúzió bekötése, illetve az őssejtet tartalmazó anyag fecskendővel történő beadása.

A két nőt nem tartóztatták le, szabadlábon védekezhetnek – tudtuk meg Bucsek Gábortól, az NNI szervezett bűnözés elleni osztályának vezetőjétől. Az első körben letartóztatott négy ember közül Seffer István, valamint az őssejt-gyűjtésre és tárolásra jegyezett cég, az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ vezérigazgatója, Szabó Sándor házi-őrizetben, míg a két külföldi gyanúsított az amerikai professzor és ukrán segítője, a kezelésekhez szükséges dózisokat elkészítő, Natalia K. előzetes letartóztatásban van.

Az IRM Zrt. még tavaly januárban választotta elnökévé Szabó Sándort, akinek eredeti foglalkozása gépkocsivezető. A tulajdonosok – Pákh Imre, Seffer István, és Fásy Ádám – állítólag a botrány miatt a cég felszámolását kezdeményezték, ám ennek a cégbíróságon nem találtuk nyomát.

Megalapozott a gyanú, hogy az érintettek 2007-től folyamatosan végeztek illegális őssejt beültetéseket – mondta lapunknak Bucsek Gábor őrnagy, ám azt továbbra sem lehet biztosan megmondani, hogy hány beteg ember részesült a „terápiában”. A tettenéréskor lefoglalt fiola tartalmáról azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy tartalmazott őssejteket. (A nyomozók július végén a fővárosi Nyírő Gyula kórház területén lévő magánklinikán tartóztatták le az illegális őssejt-beültetésre készülőket, a fiolát is akkor foglalták le.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.